Bij praten in je slaap lig je op de grens van wakker zijn en dromen. Als je praat in je slaap, heeft dit weinig invloed op de slaap zelf. Het is dan ook een vrij onschadelijke slaapstoornis.

Onverstaanbaar gemompel

Vaak is het praten in je slaap meer een onverstaanbaar gemompel. Soms breng je ook woorden of zinnen uit.

In periodes met veel drukte en stress praten mensen met deze slaapstoornis meer in hun slaap dan anders. Indrukwekkende of emotionele tv-programma's kijken heeft ook een versterkend effect op praten in je slaap.

Niets terugzeggen

De meeste mensen die praten in hun slaap herinneren zich de volgende ochtend niet wat ze 's nachts tijdens het slapen hebben gezegd.

Het advies is om niet te antwoorden op wat iemand zegt tijdens de slaap en ook niet te vragen wat hij of zij precies zegt. Dit kan boosheid uitlokken bij degene die praat in de slaap.

De betreffende persoon kan zelfs de neiging krijgen om te handelen naar wat hij in zijn droom doet. Bovendien leert de ervaring dat als er niet gereageerd wordt op wat iemand zegt in zijn slaap, het praten sneller stopt.

Voorbereiden slaapkamerpartner

Probeer te accepteren dat praten in je slaap gewoon bij je hoort. Er echt helemaal vanaf komen kan helaas niet. Logeer je bij iemand, vertel dan van tevoren dat je praat in je slaap en dat je er niets aan kunt doen.

Leg uit dat jouw uitspraken tijdens je slaap niet serieus moeten worden genomen, het geen beledigingen zijn en dat het verstandig is niet te reageren.

Gepraat tijdens je slaap kan je tot een minimum beperken. Dit is mede fijn voor een goede nachtrust van je partner. Zorg voor een regelmatig slaapritme en vermijd drukte en stress vlak voor het slapengaan. Spreek bijvoorbeeld ruzies op tijd uit.

Neem een half uur voordat je daadwerkelijk op één oor gaat liggen echte rust door de tv uit te doen, je leesboek dicht te slaan en het gesprek met je partner te beëindigen.

Doe vervolgens ontspanningsoefeningen, of laat je bijvoorbeeld masseren door je partner. Slaaprituelen, zoals een glas water drinken, haar borstelen, muziek opzetten en neuriën, hebben ook een ontspannende werking. Je zult uiteindelijk rustig naar dromenland vertrekken.

Bij praten in je slaap lig je op de grens van wakker zijn en dromen. Als je praat in je slaap, heeft dit weinig invloed op de slaap zelf. Het is dan ook een vrij onschadelijke slaapstoornis.Vaak is het praten in je slaap meer een onverstaanbaar gemompel. Soms breng je ook woorden of zinnen uit. In periodes met veel drukte en stress praten mensen met deze slaapstoornis meer in hun slaap dan anders. Indrukwekkende of emotionele tv-programma's kijken heeft ook een versterkend effect op praten in je slaap.De meeste mensen die praten in hun slaap herinneren zich de volgende ochtend niet wat ze 's nachts tijdens het slapen hebben gezegd. Het advies is om niet te antwoorden op wat iemand zegt tijdens de slaap en ook niet te vragen wat hij of zij precies zegt. Dit kan boosheid uitlokken bij degene die praat in de slaap.De betreffende persoon kan zelfs de neiging krijgen om te handelen naar wat hij in zijn droom doet. Bovendien leert de ervaring dat als er niet gereageerd wordt op wat iemand zegt in zijn slaap, het praten sneller stopt.Probeer te accepteren dat praten in je slaap gewoon bij je hoort. Er echt helemaal vanaf komen kan helaas niet. Logeer je bij iemand, vertel dan van tevoren dat je praat in je slaap en dat je er niets aan kunt doen. Leg uit dat jouw uitspraken tijdens je slaap niet serieus moeten worden genomen, het geen beledigingen zijn en dat het verstandig is niet te reageren. Gepraat tijdens je slaap kan je tot een minimum beperken. Dit is mede fijn voor een goede nachtrust van je partner. Zorg voor een regelmatig slaapritme en vermijd drukte en stress vlak voor het slapengaan. Spreek bijvoorbeeld ruzies op tijd uit. Neem een half uur voordat je daadwerkelijk op één oor gaat liggen echte rust door de tv uit te doen, je leesboek dicht te slaan en het gesprek met je partner te beëindigen. Doe vervolgens ontspanningsoefeningen, of laat je bijvoorbeeld masseren door je partner. Slaaprituelen, zoals een glas water drinken, haar borstelen, muziek opzetten en neuriën, hebben ook een ontspannende werking. Je zult uiteindelijk rustig naar dromenland vertrekken.