Tot nu toe moet je alleen een Covid Safe Ticket voorleggen als je op reis gaat of een evenement wil bijwonen. De federale overheid en de deelstaten hebben vorige week echter beslist dat het gebruik van de coronapas ook breder mag worden ingevuld. Zo is Brussel van plan de pas vanaf 1 oktober verplicht te maken voor wie op café, op restaurant of op bezoek in een ziekenhuis wil gaan.

In Vlaanderen roepen de zorgkoepels nu op hetzelfde te doen in de zorg. "Wij vragen de overheid om de coronapas verplicht te maken voor bezoekers van patiënten in ziekenhuizen en van bewoners in woon-zorgcentra", zegt Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro, de grootste zorgkoepel van Vlaanderen. "Zo bouwen we extra veiligheid in, want we vrezen dat de uitbraken de komende maanden erger zullen worden."

Deze zomer stierven zeven gevaccineerde bewoners van een woonzorgcentrum in Zaventem. Nu zijn er in Vlaanderen nog vier andere uitbraken. Daarom wil ook het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk (Vlozo) bezoekers kunnen verplichten een coronacertificaat voor te leggen. "De doeltreffendheid van vaccins neemt af naarmate mensen ouder worden", zegt topman Johan Staes. "We moeten er alles aan doen om hen te beschermen."

Pleit Zorgnet-Icuro voor een algemene verplichting, dan wil Vlozo deze verplichting enkel afdwingen in centra waar dat volgens de directie nodig is. Het standpunt van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), die de publieke woon-zorgcentra beheert, is eveneens pro, zij het voorzichtiger. "Veel elementen pleiten voor een systeem op basis van de coronapas", klinkt het. "Al moeten we ons hier wel op organiseren."

Of de zorgkoepels hun slag thuishalen, valt nog te bekijken. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke heeft de Taskforce Zorg, waarin de koepels zetelen, een advies gevraagd.

Tot nu toe moet je alleen een Covid Safe Ticket voorleggen als je op reis gaat of een evenement wil bijwonen. De federale overheid en de deelstaten hebben vorige week echter beslist dat het gebruik van de coronapas ook breder mag worden ingevuld. Zo is Brussel van plan de pas vanaf 1 oktober verplicht te maken voor wie op café, op restaurant of op bezoek in een ziekenhuis wil gaan.In Vlaanderen roepen de zorgkoepels nu op hetzelfde te doen in de zorg. "Wij vragen de overheid om de coronapas verplicht te maken voor bezoekers van patiënten in ziekenhuizen en van bewoners in woon-zorgcentra", zegt Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro, de grootste zorgkoepel van Vlaanderen. "Zo bouwen we extra veiligheid in, want we vrezen dat de uitbraken de komende maanden erger zullen worden."Deze zomer stierven zeven gevaccineerde bewoners van een woonzorgcentrum in Zaventem. Nu zijn er in Vlaanderen nog vier andere uitbraken. Daarom wil ook het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk (Vlozo) bezoekers kunnen verplichten een coronacertificaat voor te leggen. "De doeltreffendheid van vaccins neemt af naarmate mensen ouder worden", zegt topman Johan Staes. "We moeten er alles aan doen om hen te beschermen."Pleit Zorgnet-Icuro voor een algemene verplichting, dan wil Vlozo deze verplichting enkel afdwingen in centra waar dat volgens de directie nodig is. Het standpunt van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), die de publieke woon-zorgcentra beheert, is eveneens pro, zij het voorzichtiger. "Veel elementen pleiten voor een systeem op basis van de coronapas", klinkt het. "Al moeten we ons hier wel op organiseren."Of de zorgkoepels hun slag thuishalen, valt nog te bekijken. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke heeft de Taskforce Zorg, waarin de koepels zetelen, een advies gevraagd.