Als je minder dan twaalf uur nadat je normaal je pil inneemt, ontdekt dat je je pil vergeten bent, is er niks aan de hand. Je kan de vergeten pil nog innemen tot 36 uur na je laatste ingenomen pil. De pil werkt dan nog even goed. Maak je pilstrip gewoon verder af.

Als je meer dan twaalf uur te laat bent met je pil moet je meestal een aantal voorzorgsmaatregelen nemen. Welke dat zijn, is sterk afhankelijk van de week waarin je de pil vergeet.

Eerste pilweek

Als je de pil vergeet in de eerste week van je pilstrip kan je de vergeten pil gewoon nog innemen. Neem de vergeten pil in en de pil die je die dag sowieso moet innemen. Gebruik je pilstrip gewoon verder op zoals voorzien. Gebruik wel zeven dagen lang een condoom als je vrijt om ongelukjes te voorkomen. Heb je seks gehad zonder condoom in de twee dagen voor het vergeten van je pil, of in de zeven dagen erna, dan kan je best een morning-afterpil nemen.

Tweede pilweek

Als je je pil in de tweede week vergeten bent, kan je ze gewoon nog innemen. Neem de vergeten pil in, en de pil die je die dag sowieso moest innemen. Maak het pilschema gewoon af. Je hebt geen aanvullende maatregelen nodig als dit de enige pil van deze strip is die je vergeten bent. Als je meer dan één pil vergeten bent, moet je zeven dagen een condoom gebruiken.

Derde pilweek

Als je je pil vergeten bent in de derde week zijn er twee mogelijkheden. Ofwel neem je de vergeten pil gewoon in, net als de pil van de dag waarop je ontdekt dat je ze vergeten bent, en na je pilstrip begin je onmiddellijk met een nieuwe pilstrip. Je last dus geen stopweek in. De andere optie is dat je onmiddellijk stopt met je pil en stopweek inlast. Daarna begin je gewoon met een nieuwe pilstrip.

Als je ook al in de week ervoor een pil was vergeten, moet je bovendien zeven dagen met condoom vrijen.

Ziekjes

De pil verliest niet alleen haar veiligheid als je ze een keertje vergeet, maar ook als je diarree hebt, of als je moet overgeven. Als je moet braken binnen de drie uur nadat je je pil hebt geslikt, dan is de pil nog niet opgenomen door je lichaam. Neem dan een extra pil uit een reservestrip.

Voor diarree geldt hetzelfde: als je één keer diarree hebt, dan neem je gewoon een extra pil uit je reservestrip in.

Als je echter langere tijd diarree hebt, dan is je hele pilcyclus verstoord en moet je een condoom gebruiken tot je pilstrip is beëindigd.

Ook bepaalde geneesmiddelen hebben een invloed op de werking van de pil. Als je geneesmiddelen gebruikt, vertel je best aan je arts dat je de pil slikt. Zeker antibiotica brengt de werking van de pil in het gedrang. Check daarom ook altijd de bijsluiter van je geneesmiddelen om na te gaan of ze de werking van de pil beïnvloeden.

Uitzondering: de minipil

Bovenstaande adviezen gelden niet voor de minipil. Als je die vergeet, kom je veel sneller in de problemen. Timing is immers erg belangrijk bij de minipil. Als je deze pil drie uur te laat inneemt, moet je al een extra voorbehoedsmiddel gebruiken. Lees de gebruiksaanwijzing dus heel goed als je de minipil gebruikt.

Als je minder dan twaalf uur nadat je normaal je pil inneemt, ontdekt dat je je pil vergeten bent, is er niks aan de hand. Je kan de vergeten pil nog innemen tot 36 uur na je laatste ingenomen pil. De pil werkt dan nog even goed. Maak je pilstrip gewoon verder af. Als je meer dan twaalf uur te laat bent met je pil moet je meestal een aantal voorzorgsmaatregelen nemen. Welke dat zijn, is sterk afhankelijk van de week waarin je de pil vergeet. Als je de pil vergeet in de eerste week van je pilstrip kan je de vergeten pil gewoon nog innemen. Neem de vergeten pil in en de pil die je die dag sowieso moet innemen. Gebruik je pilstrip gewoon verder op zoals voorzien. Gebruik wel zeven dagen lang een condoom als je vrijt om ongelukjes te voorkomen. Heb je seks gehad zonder condoom in de twee dagen voor het vergeten van je pil, of in de zeven dagen erna, dan kan je best een morning-afterpil nemen. Als je je pil in de tweede week vergeten bent, kan je ze gewoon nog innemen. Neem de vergeten pil in, en de pil die je die dag sowieso moest innemen. Maak het pilschema gewoon af. Je hebt geen aanvullende maatregelen nodig als dit de enige pil van deze strip is die je vergeten bent. Als je meer dan één pil vergeten bent, moet je zeven dagen een condoom gebruiken. Als je je pil vergeten bent in de derde week zijn er twee mogelijkheden. Ofwel neem je de vergeten pil gewoon in, net als de pil van de dag waarop je ontdekt dat je ze vergeten bent, en na je pilstrip begin je onmiddellijk met een nieuwe pilstrip. Je last dus geen stopweek in. De andere optie is dat je onmiddellijk stopt met je pil en stopweek inlast. Daarna begin je gewoon met een nieuwe pilstrip. Als je ook al in de week ervoor een pil was vergeten, moet je bovendien zeven dagen met condoom vrijen. De pil verliest niet alleen haar veiligheid als je ze een keertje vergeet, maar ook als je diarree hebt, of als je moet overgeven. Als je moet braken binnen de drie uur nadat je je pil hebt geslikt, dan is de pil nog niet opgenomen door je lichaam. Neem dan een extra pil uit een reservestrip. Voor diarree geldt hetzelfde: als je één keer diarree hebt, dan neem je gewoon een extra pil uit je reservestrip in.Als je echter langere tijd diarree hebt, dan is je hele pilcyclus verstoord en moet je een condoom gebruiken tot je pilstrip is beëindigd. Ook bepaalde geneesmiddelen hebben een invloed op de werking van de pil. Als je geneesmiddelen gebruikt, vertel je best aan je arts dat je de pil slikt. Zeker antibiotica brengt de werking van de pil in het gedrang. Check daarom ook altijd de bijsluiter van je geneesmiddelen om na te gaan of ze de werking van de pil beïnvloeden.Bovenstaande adviezen gelden niet voor de minipil. Als je die vergeet, kom je veel sneller in de problemen. Timing is immers erg belangrijk bij de minipil. Als je deze pil drie uur te laat inneemt, moet je al een extra voorbehoedsmiddel gebruiken. Lees de gebruiksaanwijzing dus heel goed als je de minipil gebruikt.