Dat blijkt uit Schots onderzoek waarover de Specialistenkrant berichtte. Mannen blijven ondervertegenwoordigd in studies die bedoeld zijn om overgewicht te verliezen. Vandaar dat een Schots onderzoeksteam besliste om het eens anders aan te pakken en de hulp in te schakelen van professionele sportverenigingen zoals voetbalclubs om de levensstijl aan te passen van te zwaarlijvige supporters.

In 13 clubs van de Schotse eerste klasse competitie werd een afvalprogramma opgestart. Telkens werden de zwaarlijvige fans opgedeeld in twee groepen. De ene groep nam meteen deel aan een FFIT (Football Fans in Training) programma, de tweede, de controlegroep, pas na een jaar. Het nieuwe FFIT programma bestond uit verschillende sessies van 90 minuten, waarin de deelnemers voedingsadviezen kregen en lichaamsbeweging. Opgeleide coaches van de club gaven de sessies die zo'n 12 weken in beslag namen. De aanpak is erop gericht om de mannen bewust te maken van hun probleem en ze te stimuleren om actief mee te doen. Door de groepswerking ondersteunen ze ook elkaar.

Toen beide groepen na een jaar geëvalueerd werden bleek er een duidelijk verschil in gewichtsverlies. De mannen van de FFIT groepen wogen gemiddeld 4,9 kilo minder dan hun vrienden uit de controlegroep die op eigen houtje trachten af te vallen. Met andere woorden: de strategie werkt en zou ook door andere clubs kunnen toegepast worden bij hun supporters.

Dat blijkt uit Schots onderzoek waarover de Specialistenkrant berichtte. Mannen blijven ondervertegenwoordigd in studies die bedoeld zijn om overgewicht te verliezen. Vandaar dat een Schots onderzoeksteam besliste om het eens anders aan te pakken en de hulp in te schakelen van professionele sportverenigingen zoals voetbalclubs om de levensstijl aan te passen van te zwaarlijvige supporters.In 13 clubs van de Schotse eerste klasse competitie werd een afvalprogramma opgestart. Telkens werden de zwaarlijvige fans opgedeeld in twee groepen. De ene groep nam meteen deel aan een FFIT (Football Fans in Training) programma, de tweede, de controlegroep, pas na een jaar. Het nieuwe FFIT programma bestond uit verschillende sessies van 90 minuten, waarin de deelnemers voedingsadviezen kregen en lichaamsbeweging. Opgeleide coaches van de club gaven de sessies die zo'n 12 weken in beslag namen. De aanpak is erop gericht om de mannen bewust te maken van hun probleem en ze te stimuleren om actief mee te doen. Door de groepswerking ondersteunen ze ook elkaar.Toen beide groepen na een jaar geëvalueerd werden bleek er een duidelijk verschil in gewichtsverlies. De mannen van de FFIT groepen wogen gemiddeld 4,9 kilo minder dan hun vrienden uit de controlegroep die op eigen houtje trachten af te vallen. Met andere woorden: de strategie werkt en zou ook door andere clubs kunnen toegepast worden bij hun supporters.