Sabine Appelmans is meermaals per week op het padelveld te vinden. © Frank Abbeloos

Padel, veel meer dan een sport

Padel schopte het in geen tijd tot populairste sport – of is het een spel – van het land en dat is geen toevalstreffer. Iedereen kan starten met deze ideale work-out voor zowel je spieren als je brein. Of is vooral de hoge amusementswaarde de grootste troef?

Passeer je langs een padelveld, spits dan je oren. De kans is erg groot dat je getrakteerd wordt op enkele lachsalvo’s. Bij padel primeert immers het spelplezier. Spelen maakt bewegen leuk, waardoor je het langer volhoudt en het steeds opnieuw wil beleven. Geen wonder dat nogal wat padelliefhebbers dit als een verslavende sport omschrijven. Dat beaamt ook ex-tenniskampioene Sabine Appelmans die meermaals per week op het padelveld te vinden is.

“Je speelt het als een dubbelspel, wat het tot een heel sociaal gebeuren maakt. Om goed te spelen, moet je elkaar helpen en coachen. Dat teamgevoel is echt een pluspunt. Bovendien worden bij padel de onderlinge niveauverschillen veel meer uitgevlakt dan bij tennis waardoor je met veel meer mensen een padelteam kan vormen. Het is de ideale mix van fun en bewegen, want er gebeurt altijd wat. Door het verrassingseffect van de bal die telkens anders stuitert, schieten we geregeld in de lach, terwijl we intensief bewegen.”

De tijd die je samen met je medespelers buiten doorbrengt, maken je vrolijk en dat versterkt de sociale band, weet de wetenschap. “Ik speel meestal twee uur na elkaar, zonder horloge. Ideaal om mijn hoofd vrij te maken. Tijdens padel kan je alleen met de bal en je tegenspelers bezig zijn. Eigenlijk werkt het ook heel meditatief. Na zo’n sessie ben ik helemaal opgeladen. Het voelt voor mij zoals tennis, voor ik er mijn beroep van maakte.”

Padel voor dummies

Een mix van tennis en squash, zo kan je padel best omschrijven. Je speelt het op een terrein met hoge glazen wanden en meestal een ondergrond van kunstgras. Bij padel moet je de bal over het net slaan op de helft van de tegenstander, zonder dat de bal eerst een van de wanden raakt. Doel is om je tegenspeler(s) te beletten terug te slaan. De puntentelling verloopt zoals bij tennis. Padel ontstond eind jaren 60 in Mexico. Vandaag zijn al ruim 10 miljoen mensen wereldwijd verslingerd aan het spel.

Start to padel

Van beginnelingen tot geoefende sporters, van tieners tot 80-plussers. Padel bereikt vandaag een merkwaardig divers publiek dankzij de laagdrempeligheid en de relatieve eenvoud van het spel. “Technisch is het veel makkelijker dan tennis, onder meer door het korte racket en het kleinere veld. Wie al balgevoel heeft, zet heel snel stappen vooruit, maar ik geef ook les aan sportleken en voor hen is dit een ideale instapsport”, vertelt Sabine Appelmans.

Zo’n initiatiecursus is aan te raden, vindt sportarts Tom Teulingkx, die zelf al zeven jaar enthousiast padelt. “Om blessures te voorkomen en de technische en tactische kneepjes onder de knie te krijgen.” De gezondheidswinst die je al spelend boekt, is volgens de sportarts erg groot. “Het is een heel complete sport. Zowat alle grote spiergroepen komen in actie: benen, schouders en armen, want er wordt behoorlijk veel bovenhands gespeeld. Daarmee train je spieren die in je in het dagelijks leven veel minder aanspreekt.”

Reflexen

De vele korte loopjes naar voor en naar achter, de draaibewegingen en de slagen stimuleren je soepelheid, stabilisatie en je lichaamsbewustzijn. “Een andere belangrijke troef is de oog-handcoördinatie, die bij padel stevig wordt uitgedaagd”, weet Tom Teulingkx. “Je moet immers snel rea-geren op de bewegende en botsende bal en je voortdurend aanpassen aan nieuwe situaties. Dat versterkt je reflexen en je reactievermogen, die je bijvoorbeeld ook nodig hebt om te anticiperen in het verkeer. In vergelijking met tennis is padel intenser, want er zijn minder rustperiodes. De bal is quasi continu in het spel, waardoor je weinig tijd verliest aan ballenrapen.” Puur voor de conditie draagt padel wat minder bij. Tom Teulingkx: “Je moet al op een hoog niveau aan padel doen wil je er je uithouding echt mee opkrikken. Dan combineer je padel best met lopen of fietsen.”

Denksport

De opeenvolgende balwissels en de voortdurende interacties stellen ook je hersenen stevig op de proef. Tom Teulingkx: “Doordat je speelt met een bewegend object tussen vier wanden, moeten je hersenen redeneren zoals die van een snooker- of biljartspeler. Je kan de bal meteen terugslaan maar vaak is het tactisch interessanter om hem eerst te laten botsen tegen de achterwand. Dat houdt in dat je tegen je intuïtie in moet bewegen. Je gaat niet naar de aankomende bal toe, maar je beweegt in de tegenovergestelde richting van de bal die jou passeert. Dat vergt denkwerk van je hersenen. Net als het feit dat je in een beperkte ruimte in enkele seconden moet beslissen hoe je reageert. Ook je concentratie staat dus continu op scherp.”

Doordat je bij padel sneller succes ervaart, wordt ook het beloningsysteem in je hersenen meer aangesproken. Stoffen zoals dopamine komen vrij en je ervaart meer beloningsprikkels dan bij technisch complexere sporten. “Ook voor het zelfvertrouwen is padel een boost. Dat zindert zelfs na in je gewone leven. Als coach vind ik het prachtig om te zien hoe mensen groeien na een succeservaring”, getuigt Sabine Appelmans.

Afreageren

Is het ook een gezonde uitlaatklep om je af te reageren en de stress letterlijk van je af te meppen, zoals sommigen geloven? “Het werkt zeker stressverlagend, maar hard slaan is niet de slimste manier om padel te beoefenen. Vergeet niet dat het een erg tactische sport is, waarbij je eerder via plaatsballen dan met brute kracht kan scoren. Ideaal dus om je zelfbeheersing en je impulscontrole te trainen”, besluit dokter Teulingkx. Toch kent het succes ook een schaduwzijde. Hoewel er in recordtempo padelvelden worden aangelegd, is de vraag naar vrije terreinen nog altijd hoger dan het aanbod.

Zo voorkom je blessures

Voor je je halsoverkop gaat uitleven in de padelbox, bereid je je best voor. Sportarts Tom Teulingkx: “Opwarmen is een must! Loop vooraf wat rondjes en warm daarnaast je bovenlichaam op. Probeer rustig de bovenhandse bewegingen uit voor je die echt krachtig uitvoert. Als je met padel start, bouw dan geleidelijk op en ga er niet meteen drie keer per week tegenaan.”

De meest voorkomende blessures bij padel zijn gelijkaardig aan die bij tennis. Vooral spierletsels van de kuitspieren en torsietrauma’s van knie of enkel door de korte draaibewegingen kunnen voorkomen. “Draag daarom zeker correct schoeisel. Geen loopschoenen, maar eerder tennisschoenen of speciale padelschoenen omdat die voldoende glijden over de ondergrond. Daarnaast kunnen er ook letsels van de bovenste ledematen opduiken, zoals overbelasting en peesletsels aan schouder en elleboog.”

Partner Content