Een Zweeds-Amerikaanse studie in het tijdschrift Jama Psychiatry analyseerde de medische gegevens van alle Zweedse kinderen, geboren tussen 1973 en 2001. Kinderen die verwekt werden door een oudere papa hebben 25 keer zo veel kans op een bipolaire stoornis en 13 keer zo veel kans op ADHD als kinderen van jonge vaders. Het risico op autisme is 3,5 keer groter en de kans op zelfmoordneigingen en drugsverslaving zijn 2,5 keer groter. Opvallend: de effecten nemen zelfs nog toe naarmate de vader ouder is.

Mutaties

Het is niet de eerste keer dat een dergelijke link wordt gelegd. In 2012 signaleerde een IJslands onderzoek al dat oudere mannen meer DNA-mutaties in hun zaadcellen hebben. Daardoor is de kans groter dat ze die genetische foutjes doorgeven aan hun kinderen.

Ook de onderzoekers van de huidige studie gaan er vanuit dat zaadcellen van oudere mannen meer DNA-afwijkingen bevatten met mogelijke consequenties voor het nageslacht zoals schizofrenie en autisme.

Om zoveel mogelijk verkeerde links te voorkomen, werden in dit onderzoek voor het eerste ook verwanten met elkaar vergeleken, zoals neven en nichten en kinderen uit éénzelfde gezin. De resultaten werden ook gecorrigeerd voor de (hoge) opleiding en inkomenspositie van de meeste oudere vaders.
Experten noemen de nieuwe studie erg interessant. De leeftijd waarop mannen voor het eerst vader worden schuift al enige tijd op. Steeds meer mannen starten op oudere leeftijd ook met een tweede (of derde) gezin. Dat kan invloed hebben op de toekomst van hun kinderen.

Een Zweeds-Amerikaanse studie in het tijdschrift Jama Psychiatry analyseerde de medische gegevens van alle Zweedse kinderen, geboren tussen 1973 en 2001. Kinderen die verwekt werden door een oudere papa hebben 25 keer zo veel kans op een bipolaire stoornis en 13 keer zo veel kans op ADHD als kinderen van jonge vaders. Het risico op autisme is 3,5 keer groter en de kans op zelfmoordneigingen en drugsverslaving zijn 2,5 keer groter. Opvallend: de effecten nemen zelfs nog toe naarmate de vader ouder is. Het is niet de eerste keer dat een dergelijke link wordt gelegd. In 2012 signaleerde een IJslands onderzoek al dat oudere mannen meer DNA-mutaties in hun zaadcellen hebben. Daardoor is de kans groter dat ze die genetische foutjes doorgeven aan hun kinderen.Ook de onderzoekers van de huidige studie gaan er vanuit dat zaadcellen van oudere mannen meer DNA-afwijkingen bevatten met mogelijke consequenties voor het nageslacht zoals schizofrenie en autisme.Om zoveel mogelijk verkeerde links te voorkomen, werden in dit onderzoek voor het eerste ook verwanten met elkaar vergeleken, zoals neven en nichten en kinderen uit éénzelfde gezin. De resultaten werden ook gecorrigeerd voor de (hoge) opleiding en inkomenspositie van de meeste oudere vaders. Experten noemen de nieuwe studie erg interessant. De leeftijd waarop mannen voor het eerst vader worden schuift al enige tijd op. Steeds meer mannen starten op oudere leeftijd ook met een tweede (of derde) gezin. Dat kan invloed hebben op de toekomst van hun kinderen.