© Getty Images/iStockphoto

Opnieuw een vlekkeloze huid

Van peperkousen tot zonnevlekken. Pigmentvlekken komen in allerlei vormen voor, maar niet iedereen koestert ze als schoonheidsvlek. Kan je ze op een veilige manier laten verwijderen?

Pigmentcellen (melanine) kleuren niet alleen onze huid en haren, ze beschermen ons ook tegen de zon. Maar soms produceren we op één plek meer pigment dan nodig, waardoor bruinere vlekken ontstaan. Blootstelling aan de zon in het verleden is vaak de boosdoener, maar ook acute zonnebrand, leeftijd en aanleg spelen een rol. “Heel wat pigmentvlekken kunnen veilig worden aangepakt, maar zeker niet allemaal. Om medische redenen of omdat het resultaat niet mooier zal zijn”, relativeert dermatoloog dr. Serge Coopman van de Skin & Laser Clinic.

Zonnevlekken

Zonnevlekken worden ook wel levervlekken – hoewel ze niets met leverproblemen te maken hebben – of kerkhofblommen genoemd. Ze verschijnen vooral in het gelaat, op de handen, het hoofd en het decolleté. Op die plaatsen dus die het vaakst aan de zon worden blootgesteld. “Meestal zijn ze onschadelijk, maar dat laat je best altijd checken”, vindt dr. Coopman.

Weghalen? “Onschuldige zonnevlekken kunnen in veel gevallen mooi worden weggewist. De pigmentlaser is nu de standaardbehandeling. Deze selectieve laser dringt niet diep in de huid door en richt zich enkel op de melanine (of het pigment) van de verkleurde plekken. De cellen absorberen de lichtpuls en vallen in minuscule deeltjes uiteen. De huid eromheen blijft gespaard. Eén tot twee weken na de behandeling vallen de korstjes af. De huid kan dan nog wat rozig zien, maar daarna zijn de vlekken helemaal verdwenen. Eén behandeling volstaat meestal. Na afloop blijf je best ongeveer een maand uit de zon en moet je consequent een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor aanbrengen.”

Ook een klassieke behandeling met een peeling is mogelijk. Een peeling voor hyperpigmentatie of een glycolzuurpeeling vergt vaak verschillende behandelingen om de vlekken aan te pakken. Opblekende crèmes hebben minder effect.

Goed om weten. Een laserbehandeling moet op een niet gebruinde huid gebeuren, anders schiet de laser zijn doel voorbij. Donkere huidtypes geven ook minder goede resultaten. De verwijderde vlekken blijven definitief weg, maar dat sluit niet uit dat er nieuwe kunnen ontstaan, een erfenis van je zonneverleden!

Moedervlekken

De meeste moedervlekken (pigmentnaevi) duiken op in de loop van het leven, vanaf de puberteit. Een gemiddelde volwassene heeft er 20 tot 30, maar dat kan bij sommigen mensen sterk oplopen.

Weghalen? Goedaardige exemplaren kunnen eventueel worden verwijderd. “Maar hierbij moet je wel altijd de vraag stellen of het resultaat mooier zal zijn dan het plekje dat er staat. Zeker bij diepere vlekken. Die worden best via een mini-ingreep weggeschaafd of weggesneden, wat nadien littekens kan geven. Meer oppervlakkige vormen kan je ook laten behandelen met een CO2-laser. Die zal de verheven letsels afschaven en de oneffenheid weghalen.”

Goed om weten. Moedervlekken worden best jaarlijks onderzocht om na te gaan of ze niet veranderd zijn.

Sommige pigmentvlekken met een medische indicatie laten verwijderen, krijg je terugbetaald. Informeer vooraf bij je arts en ziekenfonds.

Peperkousen of verheven moedervlekken

Deze goedaardige vlekken liggen als een bob-beltje bovenop de huid. Daardoor kunnen ze vaak mooi worden weggeschaafd met de CO2-laser. Dat geeft eerst een oppervlakkig wondje met een korstje, dat spontaan geneest.

Ouderdomswratten

Deze verheven en verkleurde vlekken (seborreïsche keratosen) kunnen opduiken met ouder worden. “Ze zijn onschadelijk en liggen oppervlakkig bovenop de huid. Hier volstaat de klassieke techniek: bevriezen met stikstof. Een behandeling met een CO2-laser kan ook, maar is duurder en geeft geen beter resultaat.”

Gevaarlijke vlekken

De meeste pigmentvlekken zijn onschuldig, maar er kunnen ook gevaarlijke exemplaren tussen zitten, zoals melanomen of onregelmatige pigmentvlekken. “Van zodra een vlek verdacht oogt, mag die nooit met een laser worden ontkleurd of verwijderd. Zo veeg je het probleem onder de mat. Een laser laat geen onderzoek toe van het weggehaalde weefsel en je kan evenmin controleren of alle kwaadaardige cellen wel zijn verwijderd. Verdachte vlekken moeten daarom altijd in een lab worden onderzocht en, afhankelijk van de resultaten, volledig worden weggesneden. In sommige gevallen is het aangewezen om niet te behandelen maar de vlek van nabij op te volgen.”

Partner Content