De ziekenhuiskoepel Zorgnet Vlaanderen trok als eerste de alarmbel. De acute zorg in de ziekenhuizen staat onder druk, nu steeds meer artsen voor een privépraktijk kiezen en zich zo onttrekken aan wacht-, avond- en weekenddiensten. Maatregelen zijn nodig, "anders wordt de
patiënt de dupe", klonk het.

Het Vlaams Patiëntenplatform sluit zich daarbij aan. De patiëntenorganisatie vreest een ziekenhuislandschap op twee snelheden: "privéklinieken voor diegenen die kunnen betalen en goed verzekerd zijn, algemene ziekenhuizen voor mensen met meerdere chronische aandoeningen die moeilijkheden hebben met het afsluiten van een private hospitalisatieverzekering".

Artsen die werken buiten een algemeen ziekenhuis werken meestal ook tegen niet-geconventioneerde tarieven, merkt het VPP op.

De organisatie plaatst ook "grote vraagtekens" bij de kwaliteit en patiëntveiligheid in privéklinieken. Die worden immers niet gecontroleerd. Het Vlaams Parlement bespreekt momenteel een voorstel tot meldingsplicht voor die private ziekenhuizen. "Controle van kwaliteit van zorg is helaas nog niet aan de orde." Ook wil het VPP een verplichte samenwerking met algemene ziekenhuizen.

"De overheid draagt zorg voor een toegankelijk en betaalbaar gezondheidssysteem voor elke patiënt, ongeacht zijn sociaal-economische of medische achtergrond", besluit de organisatie.

De ziekenhuiskoepel Zorgnet Vlaanderen trok als eerste de alarmbel. De acute zorg in de ziekenhuizen staat onder druk, nu steeds meer artsen voor een privépraktijk kiezen en zich zo onttrekken aan wacht-, avond- en weekenddiensten. Maatregelen zijn nodig, "anders wordt de patiënt de dupe", klonk het.Het Vlaams Patiëntenplatform sluit zich daarbij aan. De patiëntenorganisatie vreest een ziekenhuislandschap op twee snelheden: "privéklinieken voor diegenen die kunnen betalen en goed verzekerd zijn, algemene ziekenhuizen voor mensen met meerdere chronische aandoeningen die moeilijkheden hebben met het afsluiten van een private hospitalisatieverzekering".Artsen die werken buiten een algemeen ziekenhuis werken meestal ook tegen niet-geconventioneerde tarieven, merkt het VPP op.De organisatie plaatst ook "grote vraagtekens" bij de kwaliteit en patiëntveiligheid in privéklinieken. Die worden immers niet gecontroleerd. Het Vlaams Parlement bespreekt momenteel een voorstel tot meldingsplicht voor die private ziekenhuizen. "Controle van kwaliteit van zorg is helaas nog niet aan de orde." Ook wil het VPP een verplichte samenwerking met algemene ziekenhuizen."De overheid draagt zorg voor een toegankelijk en betaalbaar gezondheidssysteem voor elke patiënt, ongeacht zijn sociaal-economische of medische achtergrond", besluit de organisatie.