Oplossingen voor droge ogen

Prikken, krassen en jeuken. Het gevoel alsof er zandkorrels in uw ogen verdwaald raakten. Voor al die klachten kunnen droge ogen zorgen. Een probleem dat steeds meer mensen treft, maar zeker geen hopeloze zaak is.

Droge ogen zijn het gevolg van een onvoldoende bevochtiging van het oogoppervlak doordat de traanfilm het om een of andere reden laat afweten. “Tranen – en dan heb ik het niet over de emotionele variant – hebben een bijzonder belangrijke functie voor het vlot functioneren van het oog. Ze zijn het smeermiddel dat ervoor zorgt dat het ooglid vlot over de oogbol glijdt. Daarnaast bevatten tranen enzymen die het hoornvlies op de ogen beschermen tegen micro-organismen die infecties kunnen teweegbrengen. Ze werken ook reinigend. Door te knipperen voert de traanstroom onzuiverheden af”, zegt dokter Carbonez. Pas wanneer dit natuurlijke en onbewuste proces van traanproductie begint te sputteren, voelt u dat uw ogen uitdrogen.

Tal van oorzaken

“Verschillende oorzaken kunnen droge ogen veroorzaken. De belangrijkste is de opklimmende leeftijd. Hormonale veranderingen bij vrouwen liggen ook vaak aan de basis van droge ogen. Actieve mensen die langdurig contactlenzen gebruiken, die in ruimtes met airco werken, die veel lezen of beeldschermwerk verrichten, klagen eveneens sneller van droge ogen. Ook het gebruik van bepaalde medicatie zoals slaapmiddelen, antidepressiva, bloeddrukverlagers, kan de traanproductie aantasten. Bewaarmiddelen in oogdruppels kunnen bij langdurig gebruik eveneens droge ogen veroorzaken. Andere bekende oorzaken zijn medische aandoeningen zoals auto-immuunziekten, reumatologische aandoeningen, schildklierziekten en huidproblemen. Ook wie herstelt van een oogoperatie kan tijdelijk last hebben van droge ogen en moet kunsttranen bijdruppelen. Droge ogen komen vaker voor in de winter, wanneer mensen in warmgestookte kamers met droge lucht verblijven.”

Niet iedereen heeft evenveel last van droge ogen en het fenomeen manifesteert zich zowel mild als heel extreem. “Typische symptomen zijn krassende, prikkende of brandende ogen, roodheid, verminderd zicht, verhoogde gevoeligheid voor fel licht en overdreven tranen. Dat is logisch want doordat het oog minder beschermd wordt door de tranenfilm genereren uitwendige prikkels een overdreven tranenvloed”.

“Ook mensen met droge ogen kunnen wel degelijk huilen van verdriet of van het lachen”, verduidelijkt dokter Carbonez.

Hoe voorkomt u droge ogen?

  • Gebruik geen airco.
  • Plaats een luchtbevochtiger in droge ruimtes waar veel verwarmd wordt.
  • Zit niet te lang voor een beeldscherm.
  • Knipper bewust eens extra met de ogen.

Kunsttranen, oogplugs en bloedserum

Het tekort aan traanvocht kan zowel kwalitatief als kwantitatief zijn. Een goede tranenfilm bestaat uit een vetachtige laag, een waterige laag en een slijmachtige laag. Door deze bijzondere samenstelling, in combinatie met het knipperen, droogt het oog niet uit. Zowel een abnormale samenstelling als een tekort aan tranen kan droge ogen veroorzaken.

Behandelen is meestal niet eenvoudig omdat het lang niet altijd lukt de oorzaak van droge ogen weg te nemen. Om het tekort aan traanvocht aan te vullen of de samenstelling van de tranenfilm te verbeteren worden meestal kunsttranen voorgeschreven. Er wordt begonnen met druppels, eventueel later aangevuld of vervangen door ooggels en soms zalven. Deze middelen vormen een aanvulling op uw eigen traanvocht en moeten voor aanvang van de klachten worden gebruikt. Dus niet als uw ogen gevoelig worden maar preventief, zo nodig vier tot zes keer daags.

Definitieve genezing kan nog niet maar er zijn wel tal van therapieën die de symptomen weghouden of op z’n minst verzachten. Tot op heden bestaat er echter geen medicatie die de traanproductie van uw ogen weet te activeren.

Een andere mogelijke aanpak bij ernstige gevallen is het afstoppen van het traanafvoerkanaaltje in uw ooghoek. Daarbij wordt een minuscule plug aangebracht om te voorkomen dat tranen wegvloeien uit uw oog. Dat kan zonder verdoving gebeuren en is onzichtbaar voor anderen.

U kunt er ook voor opteren om oogdruppels te laten aanmaken op basis van uw eigen bloed. “Uw bloed wordt in het lab gecentrifugeerd. Van het serum worden oogdruppels gemaakt. Het beste van uzelf zit dan als het ware in dat concentraat. Deze eigen oogdruppels zijn voor sommige patiënten efficiënter. De noodzaak om bloed te moeten prikken en de organisatie met het lab maken deze behandeling wel wat omslachtig.”

Zo moet u uw ogen bevochtigen

  • Was vooraf uw handen. Een goede hygiëne is erg belangrijk.
  • Trek voor de spiegel uw ooglid naar beneden en laat één druppel in het midden van het oogzakje vallen zonder dat de flessenhals uw oog raakt. Eén druppel volstaat. Druppelt u meer, dan rollen de druppels er toch weer uit over uw wang.
  • Respecteer de houdbaarheid van de druppels om de steriliteit van het product te garanderen.

Partner Content