Ter gelegenheid van het eerste wetenschappelijke multidisciplinair symposium over hartfalen stelden 8 Belgische gezondheidsactoren - de Belgian Working Group on Heart Failure and Cardiac Function (BWGHFandCF), de Belgische Cardiologische Liga, de Belgische Hartfalenverpleegkundigen (Belgian Heart Failure Nurses), de Belgische Vereniging voor Cardiologie, de Vereniging van patiënten met hartfalen " Mon Coeur entre Parenthèses " , de Vereniging van Huisartsen Domus Medica, het Academisch Centrum Huisartsgeneeskunde KULeuven en de Universitaire Afdeling Huisartsengeneeskunde (ULg), - een charter voor dat zij ondertekend hebben over hartfalen in België.

Dit charter zal overhandigd worden aan mevrouw Laurette Onkelinx, Minister van Sociale Zaken en Gezondheid. Het zal eveneens uitgedeeld worden in alle centra voor hartfalen en hartrevalidatiecentra.

Hartfalen is een chronische, progressieve ziekte die meer dan 200 000 Belgen treft1. Elk jaar worden 15.000 nieuwe gevallen vastgesteld, ofwel bijna veertig gevallen per dag. Één Belg op 5 wordt na zijn 65ste hierdoor getroffen. Hartfalen heeft een grote economische impact op de kosten van de gezondheidszorg door een hoger aantal hospitalisaties (eerste oorzaak van hospitalisatie bij mensen ouder dan 65 jaar). Naast de economische impact weegt hartfalen vooral zwaar door op de levenskwaliteit van de patiënt. Het grootste deel van de patiënten geneest namelijk nooit volledig. Daarom hebben 8 gezondheidsactoren zich gemobiliseerd om initiatieven te stimuleren ter verbetering van de zorg voor patiënten met hartfalen.

Tijdens het symposium werd ook een eerste initiatief voorgesteld: een nieuwe uitgave van de dvd " Hartfalen : een nieuw parcours voor uw hart " die ontwikkeld werd door een taskforce van cardiologen van de Belgian Working Group on Heart Failure and Cardiac Function en de Belgische Hartfalenverpleegkundigen.
Zodra de diagnose van hartfalen is vastgesteld, verandert het leven van de patiënt met hartfalen drastisch. Deze verandering in het leven kunnen heel wat vragen oproepen bij de patiënt en zijn familie. De dvd probeert een antwoord te geven op de meest voorkomende vragen bij de diagnose van hartfalen en vergemakkelijkt de dialoog tussen de patiënt en de arts of zijn verpleegkundige.

De dvd bestaat uit verschillende hoofdstukken die de patiënt met hartfalen uitleg geven over de verschillende aspecten van zijn ziekte. Hij toont ook een reis door het hart- en vaatstelsel en visualiseert waarom en waardoor het hart langzamerhand moe wordt tot het punt dat het niet meer in staat is om voldoende bloedt naar de verschillende organen te pompen. De dvd heeft het zowel over de ziekteverschijnselen, over de verschillende vormen van de ziekte, de screening en opvolging van de behandelingen, als over tips voor het verbeteren van de levensstijl van de patiënt.

De dvd zal beschikbaar zijn in 4 talen (Frans, Nederlands, Engels en Duits).

Ter gelegenheid van het eerste wetenschappelijke multidisciplinair symposium over hartfalen stelden 8 Belgische gezondheidsactoren - de Belgian Working Group on Heart Failure and Cardiac Function (BWGHFandCF), de Belgische Cardiologische Liga, de Belgische Hartfalenverpleegkundigen (Belgian Heart Failure Nurses), de Belgische Vereniging voor Cardiologie, de Vereniging van patiënten met hartfalen " Mon Coeur entre Parenthèses " , de Vereniging van Huisartsen Domus Medica, het Academisch Centrum Huisartsgeneeskunde KULeuven en de Universitaire Afdeling Huisartsengeneeskunde (ULg), - een charter voor dat zij ondertekend hebben over hartfalen in België.Dit charter zal overhandigd worden aan mevrouw Laurette Onkelinx, Minister van Sociale Zaken en Gezondheid. Het zal eveneens uitgedeeld worden in alle centra voor hartfalen en hartrevalidatiecentra.Hartfalen is een chronische, progressieve ziekte die meer dan 200 000 Belgen treft1. Elk jaar worden 15.000 nieuwe gevallen vastgesteld, ofwel bijna veertig gevallen per dag. Één Belg op 5 wordt na zijn 65ste hierdoor getroffen. Hartfalen heeft een grote economische impact op de kosten van de gezondheidszorg door een hoger aantal hospitalisaties (eerste oorzaak van hospitalisatie bij mensen ouder dan 65 jaar). Naast de economische impact weegt hartfalen vooral zwaar door op de levenskwaliteit van de patiënt. Het grootste deel van de patiënten geneest namelijk nooit volledig. Daarom hebben 8 gezondheidsactoren zich gemobiliseerd om initiatieven te stimuleren ter verbetering van de zorg voor patiënten met hartfalen.Tijdens het symposium werd ook een eerste initiatief voorgesteld: een nieuwe uitgave van de dvd " Hartfalen : een nieuw parcours voor uw hart " die ontwikkeld werd door een taskforce van cardiologen van de Belgian Working Group on Heart Failure and Cardiac Function en de Belgische Hartfalenverpleegkundigen.Zodra de diagnose van hartfalen is vastgesteld, verandert het leven van de patiënt met hartfalen drastisch. Deze verandering in het leven kunnen heel wat vragen oproepen bij de patiënt en zijn familie. De dvd probeert een antwoord te geven op de meest voorkomende vragen bij de diagnose van hartfalen en vergemakkelijkt de dialoog tussen de patiënt en de arts of zijn verpleegkundige. De dvd bestaat uit verschillende hoofdstukken die de patiënt met hartfalen uitleg geven over de verschillende aspecten van zijn ziekte. Hij toont ook een reis door het hart- en vaatstelsel en visualiseert waarom en waardoor het hart langzamerhand moe wordt tot het punt dat het niet meer in staat is om voldoende bloedt naar de verschillende organen te pompen. De dvd heeft het zowel over de ziekteverschijnselen, over de verschillende vormen van de ziekte, de screening en opvolging van de behandelingen, als over tips voor het verbeteren van de levensstijl van de patiënt.De dvd zal beschikbaar zijn in 4 talen (Frans, Nederlands, Engels en Duits).