Op een afdeling intensieve zorgen is er voortdurend lawaai door de apparatuur en het komen en gaan van mensen. De slaap van de patiënt wordt geregeld onderbroken, wat leidt tot een gebrek aan kwalitatieve remslaap.

De zintuigen van de patiënten geraken overbelast, omwille van hun verwondingen maar ook door de omgeving. Die omgevingsgeluiden uitschakelen is echter onmogelijk, omdat de apparatuur en de geregelde controles bij de patiënten noodzakelijk zijn.

Oordopjes zorgen ervoor dat opgenomen patiënten minder hinder ondervinden. Dr. Bart Van Rompaey die het onderzoek leidde: "Het positieve effect van oordopjes, zeker in de eerste dagen, toont duidelijk het voordeel van het gebruik ervan aan. Oordopjes zijn een goedkope en handige manier om de slaap van de patiënt te verbeteren en verwardheid te voorkomen."

Wanneer men binnen de eerste 24 uur na opname oordopjes gebruikt, vermindert het risico op hysterie met 50 procent. Eventuele verwardheid treedt pas later op en de patiënten zeggen beter te slapen.

Op een afdeling intensieve zorgen is er voortdurend lawaai door de apparatuur en het komen en gaan van mensen. De slaap van de patiënt wordt geregeld onderbroken, wat leidt tot een gebrek aan kwalitatieve remslaap. De zintuigen van de patiënten geraken overbelast, omwille van hun verwondingen maar ook door de omgeving. Die omgevingsgeluiden uitschakelen is echter onmogelijk, omdat de apparatuur en de geregelde controles bij de patiënten noodzakelijk zijn. Oordopjes zorgen ervoor dat opgenomen patiënten minder hinder ondervinden. Dr. Bart Van Rompaey die het onderzoek leidde: "Het positieve effect van oordopjes, zeker in de eerste dagen, toont duidelijk het voordeel van het gebruik ervan aan. Oordopjes zijn een goedkope en handige manier om de slaap van de patiënt te verbeteren en verwardheid te voorkomen."Wanneer men binnen de eerste 24 uur na opname oordopjes gebruikt, vermindert het risico op hysterie met 50 procent. Eventuele verwardheid treedt pas later op en de patiënten zeggen beter te slapen.