"De huisartsen merken in hun praktijk dat er veel meer problemen zijn met de zogenaamde niet steroïdale anti-inflammatoire middelen (nsaid's) dan met de domperidone bevattende geneesmiddelen", zegt Steven Haesaert, woordvoerder van het SVH. Hij wijst op ernstige nevenwerkingen zoals hart- en nierinsufficiëntie of maagbloedingen.

Nsaid's zijn ontstekingsremmende pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac en Naproxen die momenteel vrij verkrijgbaar zijn bij de apotheker. "Toch wekelijks krijgen wij iemand over de vloer met ernstige bijwerkingen. Sommigen moeten zelfs in het ziekenhuis worden opgenomen."

Logische stap

"Het op voorschrift brengen van domperdone is een logische stap wanneer meer veiligheid en toezicht bij het juiste gebruik van dit geneesmiddel gewenst is", stelt het SVH, dat in heel Vlaanderen zo'n 1.500 huisartsen vertegenwoordigt. "Maar evenzeer vragen we dat met dezelfde zorgvuldigheid ook de veiligheid van andere geneesmiddelen wordt onderzocht."

Het syndicaat vraagt het FAGG en het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) in een brief de totale kost te onderzoeken die wordt veroorzaakt door het gebruik van nsaid's. Volgens Haesaert komt dat kostenplaatje hoger uit dan bij domperidone bevattende medicijnen.

"De huisartsen merken in hun praktijk dat er veel meer problemen zijn met de zogenaamde niet steroïdale anti-inflammatoire middelen (nsaid's) dan met de domperidone bevattende geneesmiddelen", zegt Steven Haesaert, woordvoerder van het SVH. Hij wijst op ernstige nevenwerkingen zoals hart- en nierinsufficiëntie of maagbloedingen. Nsaid's zijn ontstekingsremmende pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac en Naproxen die momenteel vrij verkrijgbaar zijn bij de apotheker. "Toch wekelijks krijgen wij iemand over de vloer met ernstige bijwerkingen. Sommigen moeten zelfs in het ziekenhuis worden opgenomen.""Het op voorschrift brengen van domperdone is een logische stap wanneer meer veiligheid en toezicht bij het juiste gebruik van dit geneesmiddel gewenst is", stelt het SVH, dat in heel Vlaanderen zo'n 1.500 huisartsen vertegenwoordigt. "Maar evenzeer vragen we dat met dezelfde zorgvuldigheid ook de veiligheid van andere geneesmiddelen wordt onderzocht." Het syndicaat vraagt het FAGG en het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) in een brief de totale kost te onderzoeken die wordt veroorzaakt door het gebruik van nsaid's. Volgens Haesaert komt dat kostenplaatje hoger uit dan bij domperidone bevattende medicijnen.