© G.F.

Ook hoog-risicopatiënten kunnen nu mitralisklepbehandeling ondergaan

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Hartpatiënten met een lekkende mitralisklep, voor wie een openhartoperatie een te groot risico vormt, kunnen sinds kort dankzij de MitraClip hun klachten verminderen en hun levenskwaliteit beduidend verbeteren.

“Minimaal ingrijpende behandelingstechnieken voor hartklepaandoeningen zoals de MitraClip zijn van het allergrootste belang in het licht van de groeiende impact van hartkleplijden op de gezondheidszorg. Niet voor niets wordt kleplijden beschouwd als de ‘nieuwe epidemie op het vlak van hartlijden’, mede door de associatie van kleplijden met leeftijd en de snelle vergrijzing van de bevolking”, legt prof. Christophe Beauloye, cardioloog van de Cliniques universitaires Saint-Luc uit.

Ook hoog-risicopatiënten kunnen nu mitralisklepbehandeling ondergaan
© G.F.

Tot voor kort kon een lekkende mitralisklep enkel behandeld worden via een openhartoperatie. Voor heel wat hoog-risico patiënten (door verminderde algemene conditie, de combinatie met andere aandoeningen zoals nierfalen of eerdere hartingrepen) is zulke ingreep uitgesloten. “Dankzij de MitraClip kunnen we hun klachten verminderen en hun levenskwaliteit beduidend verbeteren. Ze worden opnieuw mobieler en zijn minder afhankelijk van hulpverlening,” vult prof. dr. Christophe Dubois, cardioloog in UZ Leuven, aan.

Een krachtige pomp

Het hart is een sterke spier die werkt als een pomp om het hart via de bloedsomloop rond te pompen doorheen het lichaam. Het pompt zo’n 4 tot 5 liter bloed per minuut rond.

Het hart bestaat uit 4 holle ruimtes:

  • linkerboezem: hier stroomt zuurstofrijk bloed uit de longen binnen
  • linkerkamer: pompt het zuurstofrijke bloed het hele lichaam rond
  • rechterboezem: hier stroomt zuurstofarm bloed uit het lichaam binnen
  • rechterkamer: pompt het zuurstofarme bloed naar de longen

Tussen de boezems of voorkamers (atria) en de kamers (ventrikels) zitten kleppen die het terugstromen van het bloed moeten tegengaan:

  • de mitralisklep: tussen linkerboezem en linkerkamer
  • de trucuspidalisklep: tussen rechterboezem en rechterkamer

De video legt de werking van een gezond hart uit:

Mitralisklepinsufficiëntie

De mitralisklep bestaat uit twee klepbladen die via kleine papillairspiertjes vastzitten aan de binnenzijde van het linker ventrikel. Wanneer het ventrikel samenknijpt sluiten de klepbladen om te voorkomen dat er bloed zou terugvloeien naar het linkeratrium.

Mitralisklepinsufficiëntie is – zoals de naam al aangeeft – een aandoening van de mitralisklep, waarbij deze niet langer volledig afsluit en er dus wel bloed terugstroomt. Dit leidt tot blijvende overdruk in het linkeratrium dat uitzet, hoge drukken ter hoogte van de longen (die kunnen leiden tot longoedeem) en ritmestoornissen (voorkamerfibrillatie en – flutter).

De symptomen van een lekkende mitralisklep zijn afhankelijk van de mate waarin de aandoening gevorderd is. In sommige gevallen veroorzaakt een lekkende mitralisklep weinig of geen klachten. In ernstige gevallen heeft de patiënt vaak last van:

  • kortademigheid
  • gevoel van zwakte en vermoeidheid
  • hartkloppingen
  • verminderde eetlust
  • zwelling van enkels en onderste ledematen.

De oorzaken van mitralisklepinsufficiëntie kunnen zijn:

  • veroudering waardoor de klep minder goed gaat werken
  • uitzetting van het ventrikel waardoor de klep minder goed sluit
  • beschadiging van de klep zelf (kan onder meer hetgevolg zijn van een ontsteking (endocarditis)).

Een klepafwijking is vaak te horen als een ruisje aan het hart, hoorbaar bij het beluisteren vanhet hart met een stethoscoop. Het belangrijkste onderzoek om een afwijking van de hartkleppen te beoordelen is een echo van het hart.

De video toont wat er fout gaat bij mitralisklepinsufficiëntie:

Behandeling van mitralisklepinsufficiëntie

Er zijn drie mogelijke behandelingen voor patiënten die lijden aan mitralisklepinsufficiëntie. Bepalend bij de keuze zijn de ernst van de klachten en de algemene gezondheidstoestand van de patiënt.

Bij patiënten met een milde vorm kan de arts medicijnen voorschrijven die helpen de klachten te verlichten en onder meer de druk in het hart verlagen.

Afhankelijk van de oorzaak, ernst en symptomen van de lekkende hartklep kan de arts ook een openhartoperatie aanbevelen. Daarbij kan bijvoorbeeld een ring omheen de klep geplaatst worden of kan de klep vervangen worden. Maar dat is een zware ingreep die voor bepaalde patiënten een te hoog risico kan vormen.

Voor die patiënten vormt een MitralisClip behandeling vaak een goed alternatief, gezien deze minder ingrijpend is en een vlotter herstel toelaat.

Het plaatsen van de MithraClip gebeurt via kathetertechniek. Om de mitralisklep te bereiken wordt via een ader in de liesstreek een katheter ingebracht en naar het hart gevoerd. De clip (vergelijkbaar met een minuscuul wasknijpertje) wordt op de mitralisklep bevestigd en zorgt ervoor dat de hartklep beter afsluit, waardoor de normale bloedstroom door het hart verbetert.

Deze ingreep gebeurt onder algemene narcose, maar na een 2-tal dagen mag de patiënt al naar huis. Achteraf zullen de klachten duidelijk verbeteren en de patiënt zal opnieuw fysieke inspanningen kunnen leveren. Hij geniet een betere levenswkaliteit. Om de prognose op langere termijn te kennen is de techniek nog te nieuw (beschikbaar sedert 2010, maar pas terugbetaald sedert maart 2016).

De ingreep met de MitralisClip is ook niet voor alle patiënten weggelegd. De selectie van de patiënten die aan de criteria (o.a. anatomische vereisten) voldoen, gebeurt door een team van hartchirurgen en cardiologen.

Willy Quermia (80): “Ik kan probleemloos terug trappen doen”

Ook hoog-risicopatiënten kunnen nu mitralisklepbehandeling ondergaan
© G.F.

Willy Quermia onderging in 1984 en in 1994 reeds overbruggingen en lijdt bovendien aan chronische lymfatische leukemie. Voor een klassieke openhartingreep ter behandeling van de mitralisinsufficiëntie waarmee hij kampte, kwam hij bijgevolg niet in aanmerking. Toch betekende die een ernstige aanval op zijn levenskwaliteit. “Een trap met 15 treden oplopen, was onmogelijk. Onderweg moest ik stoppen en op adem komen. Soms lag ik in bed zelfs nog naar adem te snakken”, vertelt Willy.

“Gelukkig kwam ik wel in aanmerking voor de nieuwe techniek met de MitraClip”, gaat hij verder. Op 30 mei 2016 werd die uitgevoerd. “Na 3 nachten in het ziekenhuis mocht hij reeds naar huis”, vult zijn echtgenote aan. “Hij voelde zich zo goed dat hij wel over tafel zou gesprongen zijn.” “De trap op gaan naar de tweede verdieping was na de ingreep inderdaad geen enkel probleem meer”, bevestigt Willy.

Toch heeft Willy intussen opnieuw een tegenslag te incasseren gehad. In oktober van vorig jaar kreeg hij opnieuw hartritmestoornissen die erg moeilijk onder controle te krijgen waren. “Daardoor blijf ik nu wat steken in mijn cardiorevalidatie”, vertelt Willy enigszins ontgoocheld. “Maar ik voel me nog steeds véél beter dan voor het plaatsen van de mitralisclip!”

Lees ook: Terugbetaling via ziekenhuisnetwerken

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content