Onkelinx lanceerde verschillende denkpistes voor het beroep van psycholoog en psychotherapeut, zoals onder meer een betere omkadering van het beroep van psychotherapeut.

"Wij pleiten al lang voor een betere bescherming van de populatie", meldt Edward Van Rossen, coördinator van de Belgische Psychologencommissie. "Oud-patiënten roepen zich uit tot psychotherapeuten nadat ze enkele weken een versnelde opleiding in een privéschool gevolgd hebben. We moeten charlatans vermijden door een universitaire vorming, een solide praktijk van de therapie of een specialisatie te verlangen van de psychotherapeuten."

De Belgische Federatie van Psychologen (BFP) meldt dat talrijke mensen meer nood hebben aan psychologische dan medische hulp. "De prijs van een consultatie verlagen via een terugbetalingssysteem, zou voldoen aan de wens van de minister om het te grote geneesmiddelengebruik te bestrijden", aldus secretaris-generaal Pierre Nederlandt.

De CM is alvast positief over het voorstel van Onkelinx. De mutualiteit meldt donderdag dat een snelle wettelijke erkenning van het beroep van psychotherapeut een waarborg voor de kwaliteit is. Zelf stelde de CM kwaliteitsvereisten op en sloot met 886 psychotherapeuten een overeenkomst.

De BFP merkte donderdag nog op dat de stelling dat "iedereen psycholoog of psychotherapeut kan worden", foutief is. Het beroep van psycholoog is sinds 1993 wettelijk beschermd. Het beroep van psychotherapeut is dat niet. De federatie wil niet dat het als een apart beroep erkend wordt, maar wel als een specifieke beroepstitel, een specialisatie, volgens een advies van de Hoge Gezondheidsraad. Zo wordt een goede, wetenschappelijk onderbouwde kennis van de psyche van de mens gegarandeerd.

Onkelinx lanceerde verschillende denkpistes voor het beroep van psycholoog en psychotherapeut, zoals onder meer een betere omkadering van het beroep van psychotherapeut."Wij pleiten al lang voor een betere bescherming van de populatie", meldt Edward Van Rossen, coördinator van de Belgische Psychologencommissie. "Oud-patiënten roepen zich uit tot psychotherapeuten nadat ze enkele weken een versnelde opleiding in een privéschool gevolgd hebben. We moeten charlatans vermijden door een universitaire vorming, een solide praktijk van de therapie of een specialisatie te verlangen van de psychotherapeuten."De Belgische Federatie van Psychologen (BFP) meldt dat talrijke mensen meer nood hebben aan psychologische dan medische hulp. "De prijs van een consultatie verlagen via een terugbetalingssysteem, zou voldoen aan de wens van de minister om het te grote geneesmiddelengebruik te bestrijden", aldus secretaris-generaal Pierre Nederlandt.De CM is alvast positief over het voorstel van Onkelinx. De mutualiteit meldt donderdag dat een snelle wettelijke erkenning van het beroep van psychotherapeut een waarborg voor de kwaliteit is. Zelf stelde de CM kwaliteitsvereisten op en sloot met 886 psychotherapeuten een overeenkomst.De BFP merkte donderdag nog op dat de stelling dat "iedereen psycholoog of psychotherapeut kan worden", foutief is. Het beroep van psycholoog is sinds 1993 wettelijk beschermd. Het beroep van psychotherapeut is dat niet. De federatie wil niet dat het als een apart beroep erkend wordt, maar wel als een specifieke beroepstitel, een specialisatie, volgens een advies van de Hoge Gezondheidsraad. Zo wordt een goede, wetenschappelijk onderbouwde kennis van de psyche van de mens gegarandeerd.