Gezondheidseconoom prof. Lieven Annemans noemt dat een probleem omdat we door die hogere biologische leeftijd afstevenen op een zieke oude dag. De biologische leeftijd verwijst naar het resultaat van de som van de kalenderleeftijd en de zogeheten levensstijlscore. Die laatste wordt berekend op basis van internationale methoden en houdt rekening met onder meer overgewicht, gezonde voeding, beweging en mentaal welzijn. De resultaten van deze bevraging leveren enkele verontrustende vaststellingen op.

Overgewicht blijkt een van dé grote knelpunten die ons 'biologisch' beduidend ouder maakt. Bijna de helft van alle werknemers en ruim 60 % van de mannen ouder dan 35 jaar heeft ermee af te rekenen. Dat hangt voor een groot stuk samen met een inactieve manier van leven. Amper 55 % van de 35 plussers geeft aan regelmatig te bewegen. Een op de vijf werknemers eet niet dagelijks vers fruit of groenten en natuurlijk doen ook stress en slaaptekort hun duit in het zakje. Ongeveer een op de drie werknemers is een roker, wat de biologische leeftijd eveneens de hoogte injaagt.

Oud worden

Ook al zijn we biologisch 'ouder' dan we denken, toch verwachten de meesten om met gemak de leeftijdskaap van 80 of ouder te halen, zonder hun levensstijl te moeten bijstellen. Meer dan twee derde van de Belgen wil zelfs graag 85 jaar of ouder worden. Deze wens blijkt toch sterker te leven bij wie biologisch jonger is dan zijn leeftijd, dan bij wie ouder is dan zijn kalenderleeftijd aangeeft.

Hoe we aankijken tegen ouder worden, heeft volgens de onderzoekers ook rechtstreeks invloed op de biologische leeftijd. De groep die positief staat tegenover ouder worden heeft een biologische leeftijd die zo'n 3,5 jaar jonger uitvalt.

Het geheim van een lang leven schuilt volgens de 4 op de 10 ondervraagden in een gezonde levensstijl. Maar liefst 20 % is overtuigd dat het vooral een kwestie is van puur geluk.

Bedrijven

De meeste mensen erkennen wel dat de verantwoordelijkheid voor een gezonde levensstijl bij henzelf ligt. Toch benadrukt professor Lieven Annemans dat ook bedrijven er alle baat bij hebben om een gezonde levensstijl en een beter werk-privé- evenwicht bij hun werknemers te bevorderen. Een groot deel van onze tijd brengen we immers hier door. Bovendien heeft dit ook impact op de werkprestaties, want vandaag bekent 40 % van de mensen dat ze tegen het laatste deel van hun werkdag onvoldoende energie overhouden om productief te zijn.

Gezondheidseconoom prof. Lieven Annemans noemt dat een probleem omdat we door die hogere biologische leeftijd afstevenen op een zieke oude dag. De biologische leeftijd verwijst naar het resultaat van de som van de kalenderleeftijd en de zogeheten levensstijlscore. Die laatste wordt berekend op basis van internationale methoden en houdt rekening met onder meer overgewicht, gezonde voeding, beweging en mentaal welzijn. De resultaten van deze bevraging leveren enkele verontrustende vaststellingen op. Overgewicht blijkt een van dé grote knelpunten die ons 'biologisch' beduidend ouder maakt. Bijna de helft van alle werknemers en ruim 60 % van de mannen ouder dan 35 jaar heeft ermee af te rekenen. Dat hangt voor een groot stuk samen met een inactieve manier van leven. Amper 55 % van de 35 plussers geeft aan regelmatig te bewegen. Een op de vijf werknemers eet niet dagelijks vers fruit of groenten en natuurlijk doen ook stress en slaaptekort hun duit in het zakje. Ongeveer een op de drie werknemers is een roker, wat de biologische leeftijd eveneens de hoogte injaagt. Ook al zijn we biologisch 'ouder' dan we denken, toch verwachten de meesten om met gemak de leeftijdskaap van 80 of ouder te halen, zonder hun levensstijl te moeten bijstellen. Meer dan twee derde van de Belgen wil zelfs graag 85 jaar of ouder worden. Deze wens blijkt toch sterker te leven bij wie biologisch jonger is dan zijn leeftijd, dan bij wie ouder is dan zijn kalenderleeftijd aangeeft. Hoe we aankijken tegen ouder worden, heeft volgens de onderzoekers ook rechtstreeks invloed op de biologische leeftijd. De groep die positief staat tegenover ouder worden heeft een biologische leeftijd die zo'n 3,5 jaar jonger uitvalt. Het geheim van een lang leven schuilt volgens de 4 op de 10 ondervraagden in een gezonde levensstijl. Maar liefst 20 % is overtuigd dat het vooral een kwestie is van puur geluk. De meeste mensen erkennen wel dat de verantwoordelijkheid voor een gezonde levensstijl bij henzelf ligt. Toch benadrukt professor Lieven Annemans dat ook bedrijven er alle baat bij hebben om een gezonde levensstijl en een beter werk-privé- evenwicht bij hun werknemers te bevorderen. Een groot deel van onze tijd brengen we immers hier door. Bovendien heeft dit ook impact op de werkprestaties, want vandaag bekent 40 % van de mensen dat ze tegen het laatste deel van hun werkdag onvoldoende energie overhouden om productief te zijn.