De bejaarden zullen drie maanden lang een hartslagmeter dragen en een smartphone die de hartslag en het bewegingspatroon registreert. Die gegevens worden automatisch naar de onderzoekers gestuurd, die ze zullen analyseren en wekelijks een gedetailleerd overzicht van de fysieke toestand van de deelnemers bezorgen aan de kinesitherapeuten van het woonzorgcentrum.

De tussentijdse resultaten zouden de bejaarden moeten aanzetten tot meer beweging. "De helft van de deelnemers zal deelnemen aan specifieke oefeningen, terwijl de rest enkel gemonitord wordt en geen extra beweging van ons krijgt", zegt Rudi Veekhoven van Soprimat, beheerder van woonzorgcentra. "De bedoeling is onder meer dat ook wie geen oefeningen krijgt, toch op eigen initiatief meer aan beweging gaat doen wanneer hij of zij de resultaten ziet."

Bij aanvang en einde van de testfase zullen de onderzoekers de gezondheidstoestand van elke deelnemer in kaart brengen. Hiervoor maken ze gebruik van een aantal baanbrekende technieken die voor het eerst in een woonzorgcentrum worden toegepast. Op basis van een foto van het netvlies kijken de onderzoekers naar de gezondheid van de kleinste bloedvaten van het hart- en bloedvatenstelsel. Een andere test meet ontstekingsreacties in de longen via de uitgeademde lucht. Voorts evalueren de onderzoekers motoriek, aandacht, visuele herkenning en geheugen van de bewoners door hen een aantal puzzels te laten oplossen op een interactief meetsysteem.

De eindresultaten van het onderzoek worden in september verwacht en moeten leiden tot innovatieve oplossingen die de kosten in de verzorgingssector drukken en de zelfredzaamheid van senioren verhoogt.

De bejaarden zullen drie maanden lang een hartslagmeter dragen en een smartphone die de hartslag en het bewegingspatroon registreert. Die gegevens worden automatisch naar de onderzoekers gestuurd, die ze zullen analyseren en wekelijks een gedetailleerd overzicht van de fysieke toestand van de deelnemers bezorgen aan de kinesitherapeuten van het woonzorgcentrum. De tussentijdse resultaten zouden de bejaarden moeten aanzetten tot meer beweging. "De helft van de deelnemers zal deelnemen aan specifieke oefeningen, terwijl de rest enkel gemonitord wordt en geen extra beweging van ons krijgt", zegt Rudi Veekhoven van Soprimat, beheerder van woonzorgcentra. "De bedoeling is onder meer dat ook wie geen oefeningen krijgt, toch op eigen initiatief meer aan beweging gaat doen wanneer hij of zij de resultaten ziet." Bij aanvang en einde van de testfase zullen de onderzoekers de gezondheidstoestand van elke deelnemer in kaart brengen. Hiervoor maken ze gebruik van een aantal baanbrekende technieken die voor het eerst in een woonzorgcentrum worden toegepast. Op basis van een foto van het netvlies kijken de onderzoekers naar de gezondheid van de kleinste bloedvaten van het hart- en bloedvatenstelsel. Een andere test meet ontstekingsreacties in de longen via de uitgeademde lucht. Voorts evalueren de onderzoekers motoriek, aandacht, visuele herkenning en geheugen van de bewoners door hen een aantal puzzels te laten oplossen op een interactief meetsysteem.De eindresultaten van het onderzoek worden in september verwacht en moeten leiden tot innovatieve oplossingen die de kosten in de verzorgingssector drukken en de zelfredzaamheid van senioren verhoogt.