Zo'n 3 procent van de Vlamingen geeft bloed, terwijl maar liefst 70 procent kans loopt om ooit in zijn of haar leven nood te hebben aan een bloedproduct. Naast bloed, kan het gaan om bloedplaatjes of plasma.

Het Rode Kruis hoopt meer mensen warm te maken voor een bloedgift. Hoeveel mensen jij potentieel kan helpen, hangt af van je bloedgroep. De interessantste bloedgroep, O negatief, komt voor bij amper 6 % van de Belgische bevolking. Maar zij zorgen vandaag wel al voor 10 procent van alle bloedleveringen aan de ziekenhuizen.

Mensen met dit type bloedgroep worden dan ook extra aangespoord om zich als donor te melden. De toepassingsmogelijkheden zijn hier het grootst want dit bloed kan aan iedereen gedoneerd worden. Zeker bij medische urgenties, zoals verkeersongevallen, wanneer men de tijd niet heeft om de bloedgroep van de patiënt te bepalen, is het belangrijk om te beschikken over een voldoende grote voorraad O negatief bloed.

Bloedkaart

Lang niet iedereen is op de hoogte van zijn eigen bloedgroep. Wie komt bloed doneren krijgt bij zijn tweede bezoek, een donorkaart toegestuurd met de vermelding van zijn bloedgroep.

Donoren met bloedgroepen AB en B komen het minst voor in de bevolking. Toch zijn ook dragers van deze bloedgroepen welkom. Zij zijn immers wel een universele donor van plasma. Door mensen bewuster te maken van hun bloedgroep en de mogelijkheden die daaraan gekoppeld zijn, hoopt het Rode Kruis een pak meer donoren te vinden.

Wil je weten hoe jij best kan helpen, check de mogelijkheden van je bloedgroep op de website www.wiehelpjij.be. Je kan hier ook dagelijks mee volgen hoe de bloedvoorraad van jouw bloedgroep evolueert.

Zo'n 3 procent van de Vlamingen geeft bloed, terwijl maar liefst 70 procent kans loopt om ooit in zijn of haar leven nood te hebben aan een bloedproduct. Naast bloed, kan het gaan om bloedplaatjes of plasma.Het Rode Kruis hoopt meer mensen warm te maken voor een bloedgift. Hoeveel mensen jij potentieel kan helpen, hangt af van je bloedgroep. De interessantste bloedgroep, O negatief, komt voor bij amper 6 % van de Belgische bevolking. Maar zij zorgen vandaag wel al voor 10 procent van alle bloedleveringen aan de ziekenhuizen.Mensen met dit type bloedgroep worden dan ook extra aangespoord om zich als donor te melden. De toepassingsmogelijkheden zijn hier het grootst want dit bloed kan aan iedereen gedoneerd worden. Zeker bij medische urgenties, zoals verkeersongevallen, wanneer men de tijd niet heeft om de bloedgroep van de patiënt te bepalen, is het belangrijk om te beschikken over een voldoende grote voorraad O negatief bloed.Lang niet iedereen is op de hoogte van zijn eigen bloedgroep. Wie komt bloed doneren krijgt bij zijn tweede bezoek, een donorkaart toegestuurd met de vermelding van zijn bloedgroep.Donoren met bloedgroepen AB en B komen het minst voor in de bevolking. Toch zijn ook dragers van deze bloedgroepen welkom. Zij zijn immers wel een universele donor van plasma. Door mensen bewuster te maken van hun bloedgroep en de mogelijkheden die daaraan gekoppeld zijn, hoopt het Rode Kruis een pak meer donoren te vinden.Wil je weten hoe jij best kan helpen, check de mogelijkheden van je bloedgroep op de website www.wiehelpjij.be. Je kan hier ook dagelijks mee volgen hoe de bloedvoorraad van jouw bloedgroep evolueert.