Die wetenschappelijke link tussen de consumptie van noten en een hogere kans op een langere levensverwachting kwam aan het licht na een langlopend onderzoek waarbij ruim 76.000 mensen 30 jaar lang gevolgd werden.

Notenfans lopen zo'n 20 procent minder risico om te overlijden in een periode van 30 jaar tijd dan wie nauwelijks of geen noten nuttigt. Hoe vaker de boomvruchten op het menu staan, hoe beter de gezondheidsprognose. Opmerkelijke vaststelling hierbij was dat noteneters ook slanker bleken te zijn. Noten eten op zich maakt dus niet dik.

Kleinere studies hadden eerder al aangetoond dat noten ook het risico op hartziekten, galstenen en darmkanker reduceren. Ook op het cholesterolniveau was er een positief effect. Die risicoreductie werd zowel gemeten bij pindanoten, als bij wal- en hazelnoten.

Ligt het aan de noten of aan een algemene gezonde levensstijl? Notenliefhebbers rookten beduidend minder en ze dronken minder alcohol. Deze groep bleek bovendien meer dan gemiddeld te sporten, en serveert vaker gezonde kost. Al die effecten werden bij de interpretatie van de resultaten in rekening gebracht. Maar ook los daarvan bleef de positieve impact van dit superfood overeind. Een walnootje per dag...

Die wetenschappelijke link tussen de consumptie van noten en een hogere kans op een langere levensverwachting kwam aan het licht na een langlopend onderzoek waarbij ruim 76.000 mensen 30 jaar lang gevolgd werden.Notenfans lopen zo'n 20 procent minder risico om te overlijden in een periode van 30 jaar tijd dan wie nauwelijks of geen noten nuttigt. Hoe vaker de boomvruchten op het menu staan, hoe beter de gezondheidsprognose. Opmerkelijke vaststelling hierbij was dat noteneters ook slanker bleken te zijn. Noten eten op zich maakt dus niet dik.Kleinere studies hadden eerder al aangetoond dat noten ook het risico op hartziekten, galstenen en darmkanker reduceren. Ook op het cholesterolniveau was er een positief effect. Die risicoreductie werd zowel gemeten bij pindanoten, als bij wal- en hazelnoten.Ligt het aan de noten of aan een algemene gezonde levensstijl? Notenliefhebbers rookten beduidend minder en ze dronken minder alcohol. Deze groep bleek bovendien meer dan gemiddeld te sporten, en serveert vaker gezonde kost. Al die effecten werden bij de interpretatie van de resultaten in rekening gebracht. Maar ook los daarvan bleef de positieve impact van dit superfood overeind. Een walnootje per dag...