Vanaf 15 februari - en niet 15 januari zoals eerst werd aangekondigd - zullen de Belgische nooddiensten per sms bereikbaar zijn. Voorlopig blijft de doelgroep wel beperkt tot doven, slechthorenden en mensen met een spraakstoornis. Nadien zou dat kunnen worden opengetrokken.

Wettelijk bestaat al sinds 2011 de optie om per sms de nooddiensten te contacteren, maar het was wachten op de concrete uitwerking. Ook dat is nu rond.

Goed nieuws voor de ruim 400.000 doven, slechthorenden en spraakgestoorden in ons land. In een eerste fase zal de doelgroep zich moeten registreren en zullen ze een specifiek nummer krijgen om te contacteren. Daarna zal een evaluatie gemaakt worden. In een tweede fase zou dan mogelijk iedereen de nooddiensten kunnen sms'en.

Efficiëntie niet in gedrang brengen

Ook in die latere fase blijft registratie wel wenselijk. Dat moet ervoor zorgen dat noodoproepen via sms een uitzondering blijven, omdat het anders de efficiënte verwerking in het gedrang kan brengen. Nu blijkt het bij een derde van de telefonische oproepen immers al om oneigenlijke oproepen te gaan. Bedoeling is te vermijden dat die trend zich doorzet bij de sms'en.

Vanaf 15 februari - en niet 15 januari zoals eerst werd aangekondigd - zullen de Belgische nooddiensten per sms bereikbaar zijn. Voorlopig blijft de doelgroep wel beperkt tot doven, slechthorenden en mensen met een spraakstoornis. Nadien zou dat kunnen worden opengetrokken.Wettelijk bestaat al sinds 2011 de optie om per sms de nooddiensten te contacteren, maar het was wachten op de concrete uitwerking. Ook dat is nu rond.Goed nieuws voor de ruim 400.000 doven, slechthorenden en spraakgestoorden in ons land. In een eerste fase zal de doelgroep zich moeten registreren en zullen ze een specifiek nummer krijgen om te contacteren. Daarna zal een evaluatie gemaakt worden. In een tweede fase zou dan mogelijk iedereen de nooddiensten kunnen sms'en.Ook in die latere fase blijft registratie wel wenselijk. Dat moet ervoor zorgen dat noodoproepen via sms een uitzondering blijven, omdat het anders de efficiënte verwerking in het gedrang kan brengen. Nu blijkt het bij een derde van de telefonische oproepen immers al om oneigenlijke oproepen te gaan. Bedoeling is te vermijden dat die trend zich doorzet bij de sms'en.