De ministers bogen zich dinsdagmiddag tijdens een Interministeriële Conferentie (IMC) over versoepelingen van de quarantaine- en testregels. De snelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus dreigt immers grote druk te zetten op de eerstelijnsgezondheidszorg en de testcentra en een stortvloed aan quarantaines uit te lokken. Dat baarde de werkgevers grote bezorgdheid.

Wat hebben de ministers van Volksgezondheid beslist?

  • Wie gevaccineerd is en binnen de laatste vijf maanden een prik heeft gekregen (tweede vaccin of booster), moet na een hoogrisicocontact geen PCR-test meer afleggen en moet ook niet meer in quarantaine.
  • Gevaccineerden die geen vaccin of booster kregenin de laatste vijf maanden moeten na een hoogrisicocontact nog steeds in quarantaine. Ze mogen vanaf dag 4 uit quarantaine, indien ze tot en met dag 7 dagelijkse negatieve zelftesten kunnen voorleggen.
  • Wie niet gevaccineerd is, moet na een hoogrisicocontact ook in quarantaine, maar mag die pas vanaf dag 7 verlaten. Zij moeten vanaf dan tot dag 10 dagelijkse negatieve zelftesten kunnen voorleggen.
  • Wie besmet is met het coronavirus moet nog steeds in isolatie. De isolatieperiode wordt wel verkort, van 10 dagen naar 7 dagen. Wie dan geen klachten meer heeft, mag uit isolatie.

Deze maatregelen treden in werking vanaf maandag 10 januari 2022. Tot en met 9 januari 2022 blijven dus de huidige maatregelen van kracht en moeten zij ook volledig worden uitgevoerd. Dit betekent dat een quarantaine die start op 9 januari nog moet worden toegepast volgens de regels die op die dag golden, zo stipt de mededeling aan.

De ministers bogen zich dinsdagmiddag tijdens een Interministeriële Conferentie (IMC) over versoepelingen van de quarantaine- en testregels. De snelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus dreigt immers grote druk te zetten op de eerstelijnsgezondheidszorg en de testcentra en een stortvloed aan quarantaines uit te lokken. Dat baarde de werkgevers grote bezorgdheid. Deze maatregelen treden in werking vanaf maandag 10 januari 2022. Tot en met 9 januari 2022 blijven dus de huidige maatregelen van kracht en moeten zij ook volledig worden uitgevoerd. Dit betekent dat een quarantaine die start op 9 januari nog moet worden toegepast volgens de regels die op die dag golden, zo stipt de mededeling aan.