De nieuwe bevindingen zijn het resultaat van een grootschalige studie in negen Europese centra, waaronder het UZ Leuven. De jongste dertig jaar neemt het aantal gevallen van slokdarmkanker opvallend toe. De type kanker stijgt zelfs sterker dan om het even welke andere kanker waar ook ter wereld. Dat heeft de onderzoekers aangemoedigd tot actie. Zij hebben volop ingezet op de aanpak van Barrett-slokdarm. Precies deze aandoening van de slokdarm blijkt in veel gevallen dé voorbode van slokdarmkanker.

Barrett is een ziekte die het onderste deel van de slokdarm treft. Door een langdurig ernstig refluxlijden is de binnenbekleding van de slokdarm geïrriteerd en beschadigd geraakt. Daardoor ontstaat een verandering van het slokdarmslijmvlies. Precies op die plek kunnen zich gemakkelijk onrustige cellen (dysplasie) ontwikkelen. Dat zijn een soort voorlopers van tumorcellen.

Behandeling

Voor het weghalen van dit slijmvlies is er een behandeling voorhanden: ze worden weggehaald via een kijkoperatie. Bij mensen bij wie erg onrustige cellen worden aangetroffen (hoge graad van dysplasie) wordt de behandeling meestal gecombineerd met radiofrequentie-verwijdering. Hierbij wordt slijmvlies van de slokdarm verhit door middel van een ballonnetje dat in de slokdarm wordt gebracht. Het slijmvlies sterft hierdoor af.

De onderzoekers gingen nu na of het inzetten van radiofrequentie-verwijdering even doeltreffend was in het voorkomen van slokdarmkanker zowel bij mensen met onrustige cellen als bij mensen met licht onrustige cellen in het slijmvlies. De resultaten waren zo opmerkelijk dat de studie voortijdig is beëindigd om ook mensen met licht onrustige cellen te behandelen met RFA. Deze methode verminderde het risico dat de aandoening evolueert naar slokdarmkanker met ruim 25%.

De nieuwe bevindingen zijn het resultaat van een grootschalige studie in negen Europese centra, waaronder het UZ Leuven. De jongste dertig jaar neemt het aantal gevallen van slokdarmkanker opvallend toe. De type kanker stijgt zelfs sterker dan om het even welke andere kanker waar ook ter wereld. Dat heeft de onderzoekers aangemoedigd tot actie. Zij hebben volop ingezet op de aanpak van Barrett-slokdarm. Precies deze aandoening van de slokdarm blijkt in veel gevallen dé voorbode van slokdarmkanker.Barrett is een ziekte die het onderste deel van de slokdarm treft. Door een langdurig ernstig refluxlijden is de binnenbekleding van de slokdarm geïrriteerd en beschadigd geraakt. Daardoor ontstaat een verandering van het slokdarmslijmvlies. Precies op die plek kunnen zich gemakkelijk onrustige cellen (dysplasie) ontwikkelen. Dat zijn een soort voorlopers van tumorcellen.Voor het weghalen van dit slijmvlies is er een behandeling voorhanden: ze worden weggehaald via een kijkoperatie. Bij mensen bij wie erg onrustige cellen worden aangetroffen (hoge graad van dysplasie) wordt de behandeling meestal gecombineerd met radiofrequentie-verwijdering. Hierbij wordt slijmvlies van de slokdarm verhit door middel van een ballonnetje dat in de slokdarm wordt gebracht. Het slijmvlies sterft hierdoor af.De onderzoekers gingen nu na of het inzetten van radiofrequentie-verwijdering even doeltreffend was in het voorkomen van slokdarmkanker zowel bij mensen met onrustige cellen als bij mensen met licht onrustige cellen in het slijmvlies. De resultaten waren zo opmerkelijk dat de studie voortijdig is beëindigd om ook mensen met licht onrustige cellen te behandelen met RFA. Deze methode verminderde het risico dat de aandoening evolueert naar slokdarmkanker met ruim 25%.