Nieuwe griepprik in de huid

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Het is weer tijd voor de jaarlijkse griepvaccinatie! Dit jaar kunnen 60-plussers zich voor het eerst laten inenten met een ultrafijn naaldje van slechts 1,5 millimeter dat het vaccin aflevert in de huid. Dat is niet alleen minder pijnlijk, maar geeft ook een betere respons!

Seizoensgriep is de jaarlijks opnieuw opduikende wintergriep die veroorzaakt wordt door griepvirussen. Doordat deze wintergriep bijna elk jaar veroorzaakt wordt door een net iets andere variant van het griepvirus, wordt het griepvaccin elk jaar aangepast op basis van de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Gevolg hiervan is dat de enige manier om tegen de seizoensgriep beschermd te zijn, erin bestaat zich jaarlijks opnieuw te laten vaccineren. Vorig jaar was er heel wat te doen om de Mexicaanse variant van het griepvirus, niet alleen omdat deze aanvankelijk veel (dodelijke) slachtoffers leek te zullen maken, maar ook omdat het een nieuwe variant was die niet in het klassieke vaccin was opgenomen. Gevolg: wie goed gewapend wilde zijn tegen griep, moest vorig jaar twee griepprikken krijgen.

Dit jaar is het H1N1-virus (verantwoordelijk voor de Mexicaanse griep), naast twee andere soorten griepvirussen in het vaccin opgenomen. Eén prik volstaat dus.

Wie moet zich laten inenten tegen griep?

De Hoge Gezondheidsraad omschrijft volgende risicogroepen die zich zeker moeten laten inenten tegen griep:

Groep 1

  • Alle 65-plussers;
  • alle personen die in een instelling verblijven;
  • alle patiënten vanaf de leeftijd van 6 maanden die lijden aan een chronische aandoening van de longen (inclusief astma), het hart (uitgezonderd hoge bloeddruk), de lever, de nieren, aan metabole aandoeningen (inclusief diabetes), aan spierziekten of aan immuniteitsstoornissen;
  • kinderen van 6 maanden t.e.m. 18 jaar die een langdurige aspirinetherapie ondergaan.

Groep 2

  • Alle personen die werken in de gezondheidssector en in rechtstreeks contact met risicopersonen.

Groep 3

  • Zwangere vrouwen die in het tweede of derde trimester van hun zwangerschap zijn op het ogenblik van het griepseizoen.

Groep 4

  • Alle mensen tussen 50 en 64 jaar, zelfs indien ze niet tot eerdergenoemde risicogroepen behoren. Naast het verhoogde risico dat ze omwille van hun leeftijd complicaties bij griep ontwikkelen, bestaat er immers ook één kans op drie dat ze tenminste één factor vertonen die het risico op complicaties nog verhoogt. Dit risico bestaat vooral bij personen die roken, excessief drinken en/of zwaarlijvig zijn (BMI>30).

Groep 5

  • Beroepsfokkers van gevogelte en varkens alsook hun familieleden die onder hetzelfde dak wonen en personen die door hun beroep dagelijks in contact komen met levend gevogelte en levende varkens.

Een nieuw griepvaccin, toegediend in de huid, geeft een betere respons

Nieuwe griepprik in de huid

Gloednieuw dit griepseizoen is dat 60-plussers zich kunnen laten inenten met een nieuw injectiesysteem met een heel fijn en bijzonder kort (1,5 mm of 10 x korter dan de gebruikelijke naald bij griepvaccins) naaldje dat het vaccin in de huid (intradermaal) inspuit in plaats van in de spieren (intramusculair) zoals het klassieke griepvaccin. Het nieuwe vaccin kreeg de naam Intanza.

© Sanofi Pasteur MSD

De entstof wordt bij dit nieuwe injectiesysteem ingespoten in de dermis (of lederhuid), de tweede huidlaag net onder de epidermis (of opperhuid). Dat is niet alleen minder pijnlijk dan een prik die tot in de spier gaat, het belangrijkste voordeel is het feit dat deze huidlaag heel veel gespecialiseerde immuuncellen (in het medisch jargon dendritische cellen genoemd) bevat die op het vaccin gaan reageren door antilichamen aan te maken. En dat is een voordeel waar iedereen die een dagje ouder wordt, voordeel uit trekt.

Met de veroudering verzwakt namelijk ons natuurlijke afweersysteem, een verschijnsel dat artsen omschrijven met het moeilijke woord immunosenescentie. Gevolg daarvan is niet alleen dat oudere volwassenen gevoeliger worden voor infecties, maar ook dat ze minder goed reageren op vaccinatie. Precies de groep die het meest baat heeft bij vaccinatie, heeft dus de minste respons.

Onderzoek met het nieuwe vaccin bij meer dan 4400 volwassenen van 60 jaar en ouder toonde aan dat de afweerreactie bij de toediening in de huid sterker is dan bij het klassieke intramusculaire vaccin. Hoe dat precies allemaal gebeurt, wordt uitgelegd in volgend filmpje.

© Sanofi Pasteur MSD

Waar en hoe laat u zich inenten tegen seizoensgriep?

Vaccinatie tegen seizoensgriep gebeurt het beste in oktober of november. Het vaccin biedt bescherming na een tweetal weken.

De vaccinatie gebeurt door de huisarts. U vraagt een voorschrift aan uw huisarts. Indien u tot één van de eerdergenoemde groepen behoort bij wie griepvaccinatie sterk aanbevolen wordt, dan vermeldt uw arts op het voorschrift “derdebetalersregeling van toepassing”. In dat geval komt u in aanmerking voor tussenkomst door het Riziv.

U haalt het vaccin bij uw apotheker en bergt het meteen op in uw koelkast, tot het ogenblik waarop uw huisarts u het vaccin toedient.

Het griepvaccin kost tussen ? 10,38 en 10,84. Indien u tussenkomst geniet betaalt u van ? 6,23 tot ? 6,50.

Het nieuwe vaccin kost ? 10,84, zelf betaalt u daarvan dus ? 6,50. Omdat tot nu toe met dit nieuwe vaccin enkel onderzoek gedaan werd bij 60-plussers, zijn zij voorlopig de enigen in ons land die het nieuwe vaccin kunnen laten toedienen. De overige risicogroepen moeten het nog stellen met het klassieke vaccin.

Indien u niet tot de risicogroepen behoort waarvoor tussenkomst voorzien is, informeer dan toch bij uw ziekenfonds. Sommige ziekenfondsen komen per jaar voor een bepaald bedrag tussen in vaccins in het algemeen (bijv. griep, maar ook pneumokokken enz.).

Na toediening van het vaccin kunnen lichte bijwerkingen optreden zoals roodheid en zwelling, lichte koorts en hoofdpijn. Dat geldt voor elk griepvaccin, zowel het klassieke als het nieuwe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content