Nieuwe campagne slaap- en kalmeringsmiddelen

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

België behoort tot de koplopers in het gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen. Met de nieuwe campagne wil de FOD Volksgezondheid ook niet-gebruikers en recente gebruikers informeren over de risico’s van onaangepast gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen bij problemen met angst, stress en slapeloosheid.

In 2012 gingen iets meer dan 12,8 miljoen doosjes over de toonbank. Uit de resultaten van de Gezondheidsenquête (2010) blijkt dat 1 Belg op 12 ouder dan 15 jaar twee weken voor de enquête een kalmeringsmiddel gebruikte. Ongeveer 1 op 10 Belgen gebruikte toen een slaapmiddel.

Vrouwen gebruiken beduidend meer slaap- en kalmeringsmiddelen dan mannen. Ook binnen hogere leeftijdsgroepen en bij laaggeschoolden liggen de percentages hoger.

Sensibilisering is dus belangrijk én heeft resultaat. Tussen 2000 en 2008 steeg het gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen met ongeveer 8,16%. Maar sinds het begin van de campagne in 2009 is er een voorzichtige daling op te merken van 4,43%. (bron APB)

Slaap- en kalmeringsmiddelen slik je niet zomaar

De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu wil met deze campagne dan ook de groep van niet-gebruikers en recente gebruikers verder informeren over de risico’s van onaangepast gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen bij problemen met angst, stress en slapeloosheid.

Het risico op gewenning of verslaving aan slaap- en kalmeringsmiddelen is groot. Deze medicijnen kunnen geheugen- of concentratiestoornissen veroorzaken of een depressie verbergen. Bij oudere patiënten vormen slaapmiddelen een ernstig risico op vallen wanneer ze ’s nachts moeten opstaan. Daarom is het dikwijls beter deze medicijnen te vermijden. Alleen bij ernstige problemen of wanneer andere acties niet helpen, kunnen ze helpen na advies van een arts of een apotheker.

Oorzaken aanpakken

Hoewel slaap- en kalmeringsmiddelen bepaalde symptomen kunnen bestrijden, nemen ze ook de onderliggende oorzaak niet weg. Het is belangrijk om ook deze oorzaken aan te pakken.

Het voorschrijven en het gebruiken van psychofarmaca, zoals slaap- en kalmeringsmiddelen, moet efficiënter worden. Dit vraagt een duurzaam en gediversifieerd beleid. Naast de oprichting van het wetenschappelijk platform psychofarmaca, de erkenning van de psychotherapeut,... is ook sensibilisering hierbij broodnodig. Er bestaan heel wat methoden om angst-, stress- en slaapproblemen aan te pakken. Medicatie zou hier de uitzondering moeten zijn, niet de regel”, zegt Minister van Volksgezondheid, Laurette Onkelinx.

De campagne 2014 is een verderzetting van vorige campagnes en heeft als motto “Slaap- en kalmeringsmiddelen slik je niet zomaar – Praat erover met je huisarts of je apotheker”.

Tips om angst en spanning te verlichten

  • Probeer elke dag voor jezelf een aangenaam moment vrij te maken; dat leidt tot minder spanning.
  • Leer de eerste tekenen van onbehagen, spanning, angst en stress te herkennen. Zoek andere manieren om ze weg te nemen: fysieke of geestelijke ontspanning, sport, of gewoon een kwartiertje wandelen.
  • Leer jezelf te ontspannen met enkele eenvoudige ontspanningstechnieken. Ontspanningsoefeningen helpen het best als je ze regelmatig doet. Ook lichaamsbeweging, massage, yoga, of zomaar niets doen kunnen ontspannend werken.
  • Neem pauzes tijdens de werkdag, al is het maar voor een kwartiertje.
  • Zoek steun bij anderen. Een goed gesprek en een luisterend oor verminderen de spanning. Je kan ook je gevoelens uiten door alles van je af te schrijven.
  • Ga na of je angstgevoelens en spanning kunt vermijden door er anders tegenaan te kijken. Hoe zou iemand anders in jouw plaats reageren? Misschien is verandering wel goed voor je?
  • Neem niet te veel hooi op je vork, leg jezelf grenzen op en durf ‘neen’ te zeggen.

Tips om beter te slapen

  • Slaap enkel zoveel als nodig is om je fris te voelen tijdens de volgende dag. Door de tijd in bed te beperken wordt de slaap vanzelf verbeterd. Te veel tijd in bed leidt tot een onderbroken en oppervlakkige slaap.
  • Sta elke dag op omstreeks hetzelfde tijdstip. Dit geeft automatisch aanleiding tot regelmaat bij het inslapen.
  • Elke dag lichaamsbeweging in de ochtend of vroege namiddag (niet in de late namiddag) verbetert de slaap.
  • Isoleer de slaapkamer tegen lawaai en licht. Zorg voor een ideale temperatuur in de slaapkamer. Overdreven warmte of koude kan de slaap verstoren.
  • Vermijd het drinken van grote hoeveelheden water ’s avonds om nachtelijke toiletbezoeken te voorkomen.
  • Het chronisch gebruik van tabak verstoort de slaap, aangezien nicotine opwekkende effecten heeft.
  • Zowel honger als een volle maag kunnen de slaap verstoren. Vermijd zware maaltijden vóór het slapengaan. Een lichte snack kan de slaap bevorderen.
  • Vermijd alcohol en dranken die cafeïne bevatten (koffie, cola, thee) voor het slapengaan. Alcohol ergemakkelijkt wel het inslapen, maar maakt dat je minder diep slaapt en vaker wakker wordt.
  • Word je nerveus of gefrustreerd omdat je niet kunt inslapen, sta dan op, ga naar een andere kamer en probeer je wat te ontspannen. Het heeft geen zin om inspanningen te doen om in slaap te geraken. Dat lukt toch niet.
  • Pieker je veel in bed, las dan ’s avonds een pieker(half) uurtje in vooraleer je gaat slapen. Dan hoef je dat niet meer in bed te doen.
  • Als je te veel naar de wekker kijkt tijdens de nacht of het geluid van de wekker je hindert, zet hem dan verder weg.
  • Gebruik niet meer dan twee- tot driemaal per week een slaappil.

Meer informatie

www.slaapenkalmeringsmiddelen.be

www.gezondheid.belgie.be/benzo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content