© Getty Images/iStockphoto

Nieuwe behandeling van hartritmestoornissen in Jessa Ziekenhuis is wereldprimeur

Cardiologen van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt gebruiken als eersten ter wereld een revolutionaire techniek om hartritmestoornissen te behandelen. In plaats van hartweefsel weg te branden of te laseren, wordt gebruik gemaakt van een krachtig lokaal elektrisch veld.

Een kwart van de Belgen krijgt vroeg of laat met hartritmestoornissen te maken. “Meest voorkomend is voorkamerfibrillatie, waarbij door onregelmatige activiteit van de voorkamers het hart het bloed niet efficiënt kan rondpompen”, legt cardioloog Johan Vijgen van het Jessa uit.

Daardoor stijgt het risico op bloedklonters, wat een herseninfarct of hartfalen kan veroorzaken. Traditioneel wordt voorkamerfibrillatie aangepakt door de cellen die de stoornis veroorzaken weg te branden. “Via de lies wordt een katheter tot bij het hart gebracht. Met radiofrequentiegolven worden kleine littekens in het hartweefsel gebrand om de negatieve prikkels weg te nemen.”

Sinds 2015 worden hartpatiënten in Hasselt ook met laserablatie behandeld, waardoor er veel preciezer stukjes hartweefsel weg kunnen worden gelaserd. “Dat is minder ingrijpend en veiliger voor de patiënt”, stelt dr. Vijgen. De voorbije vijf jaar werden in Hasselt zo’n 700 patiënten op deze manier behandeld. “We zijn wereldleider in het veld van laserablasties, en dat is mee de reden waarom ons hartcentrum samen met het ziekenhuis van Split in Kroatië als enige ter wereld mag deelnemen aan een studie naar electroporatie via katheters bij hartritmestoornissen: een revolutionaire techniek met gebruik van een krachtig en zeer lokaal elektrisch veld, die de veiligheid voor patiënten moet vergroten.”

Hoewel de techniek nog in zijn kinderschoenen staat, is Vijgen overtuigd van het potentieel. “Op termijn verwacht ik dat deze vorm van ablatie de huidige behandelingen zal vervangen.”

De nieuwe techniek is deze maand al 15 keer gebruikt in het Jessa Ziekenhuis. Eind januari worden nog eens 10 patiënten op dezelfde manier behandeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content