© Dirk Billen

Netwerk onder de huid

Er zit wat nieuws onder onze huid. Een innovatieve microscopische techniek legde in ons onderhuids bindweefsel een netwerk bloot van kanaaltjes gevuld met vocht: het interstitium.

Wat?

Wetenschappers wisten al lang dat er zoiets bestond als een netwerk van bindweefsel dat rondom de organen en onder de huid liep. Dat bestaat uit soepele elastine en wat steviger collageen. Nieuw is dat de holtes die daartussen lopen niet dicht zijn, maar met vocht gevuld. En dat ze in verbinding staan met elkaar: de zogenaamde kanaaltjes. Die vloeistof is afkomstig van de cellen en kleine bloedvaten.

Waarvoor dient het?

Of het echt een nieuw orgaan is, wordt door heel wat wetenschappers betwist, omdat deze nieuwe anatomische structuur niet helemaal beantwoordt aan de definitie van een orgaan.

Ook over de functie van de vochtkanaaltjes spreken de onderzoekers nog met veel ‘zou’ en ‘misschien’. Zo is het best mogelijk dat deze vloeibare ‘snelweg’ dienst doet als een soort interne airbag, die schokken opvangt en zo kwetsbare organen zoals de longen, de lever en de darmen beschermt.

Een nog groter vraagteken plaatsen wetenschappers bij de hypothese dat dit netwerk fungeert als ‘waterweg’ waarlangs kankercellen door het lichaam reizen. Het mechanisme van tumoruitzaaiingen van het ene naar het andere orgaan zit gecompliceerder in elkaar, denken ze. Er is dus meer onderzoek nodig naar de rol van dit kanaalsysteem bij uitzaaiingen en immuuntherapie.

En verrassing! De werking van dit vochtnetwerk zou ons tenslotte ook iets wijzer kunnen maken over het ontstaan van rimpels.

Met dank aan patholoog prof. Dr. Patrick Pauwels, UZA

Partner Content