90% van de Belgen onderschatten het voorkomen van MS

Momenteel lijden tussen de 12.000 en 14.000 mensen in België aan multiple sclerose (MS), een chronische ontstekingsziekte van het zenuwstelsel die de hersenen, het ruggenmerg en de oogzenuwen aantast. De ziekte kan zich manifesteren met zeer verscheidene symptomen, waarvan de graad verschillend is van de ene persoon tot de andere. Echter, 90% van de ondervraagden onderschat of heeft geen idee van het aantal personen met MS. Nochtans leeft meer dan 1 Belg op 1000 met de aandoening.

Weinig bekend

Hoewel meer dan 40% van de Belgen zegt iemand te kennen met MS, duidt dit niet de facto op een goed begrip van de ziekte en de symptomen. De onzekerheden zijn talrijk, te beginnen met de oorzaak van de ziekte. Hoewel minder dan de helft van de ondervraagden (47%) weet dat de exacte oorzaak van MS niet gekend is, is er 1 op 3 (31%) die het niet weet, 16% die de ziekte toeschrijft aan erfelijkheid en 8% die het associeert met een infectie of virus.
Bovendien is slechts 20% van de bevolking zich bewust van het feit dat MS voornamelijk voorkomt bij vrouwen. Zij hebben 2 tot 3 keer meer kans om de ziekte te ontwikkelen. Tot op vandaag is de oorzaak van dit verschil tussen mannen en vrouwen onbekend.
De symptomen die het meest frequent met MS worden geassocieerd zijn de sterk zichtbare elementen, zoals problemen met wandelen (72%), spasmen/stijfheid (55%) en pijn (55%). Desondanks zijn er veel andere belangrijke symptomen die grotendeels onbekend blijven, zoals problemen met het zicht en geheugen-, blaas- en darmproblemen. Deze symptomen zijn niet zichtbaar maar hebben een belangrijke fysieke en psychologische weerslag op personen met MS.

Behandelingsmogelijkheden onderschat

15% van de respondenten denkt dat er geen behandeling bestaat voor MS en 35% kan geen behandeling opnoemen. Hoewel MS nog altijd als ongeneeslijk wordt beschouwd, bestaan er echter inspuitbare en orale behandelingen die de symptomen verlichten en de ziekte afremmen. Ze zorgen ervoor dat bijna 60% van de personen met MS kan blijven werken, waarvan de helft voltijds en de andere helft deeltijds. Een percentage dat zwaar onderschat wordt door de ondervraagden. Slechts 1 op 10 meent dat het mogelijk is om voltijds te blijven werken wanneer men aan MS lijdt.

Momenteel lijden tussen de 12.000 en 14.000 mensen in België aan multiple sclerose (MS), een chronische ontstekingsziekte van het zenuwstelsel die de hersenen, het ruggenmerg en de oogzenuwen aantast. De ziekte kan zich manifesteren met zeer verscheidene symptomen, waarvan de graad verschillend is van de ene persoon tot de andere. Echter, 90% van de ondervraagden onderschat of heeft geen idee van het aantal personen met MS. Nochtans leeft meer dan 1 Belg op 1000 met de aandoening.Hoewel meer dan 40% van de Belgen zegt iemand te kennen met MS, duidt dit niet de facto op een goed begrip van de ziekte en de symptomen. De onzekerheden zijn talrijk, te beginnen met de oorzaak van de ziekte. Hoewel minder dan de helft van de ondervraagden (47%) weet dat de exacte oorzaak van MS niet gekend is, is er 1 op 3 (31%) die het niet weet, 16% die de ziekte toeschrijft aan erfelijkheid en 8% die het associeert met een infectie of virus. Bovendien is slechts 20% van de bevolking zich bewust van het feit dat MS voornamelijk voorkomt bij vrouwen. Zij hebben 2 tot 3 keer meer kans om de ziekte te ontwikkelen. Tot op vandaag is de oorzaak van dit verschil tussen mannen en vrouwen onbekend. De symptomen die het meest frequent met MS worden geassocieerd zijn de sterk zichtbare elementen, zoals problemen met wandelen (72%), spasmen/stijfheid (55%) en pijn (55%). Desondanks zijn er veel andere belangrijke symptomen die grotendeels onbekend blijven, zoals problemen met het zicht en geheugen-, blaas- en darmproblemen. Deze symptomen zijn niet zichtbaar maar hebben een belangrijke fysieke en psychologische weerslag op personen met MS.15% van de respondenten denkt dat er geen behandeling bestaat voor MS en 35% kan geen behandeling opnoemen. Hoewel MS nog altijd als ongeneeslijk wordt beschouwd, bestaan er echter inspuitbare en orale behandelingen die de symptomen verlichten en de ziekte afremmen. Ze zorgen ervoor dat bijna 60% van de personen met MS kan blijven werken, waarvan de helft voltijds en de andere helft deeltijds. Een percentage dat zwaar onderschat wordt door de ondervraagden. Slechts 1 op 10 meent dat het mogelijk is om voltijds te blijven werken wanneer men aan MS lijdt.