"Belgische patiënten krijgen nu gemiddeld meer implantaten geplaatst dan in onze buurlanden. Het gaat om zware operaties die niet altijd nodig zijn", zo stelt De Block in een persmededeling. Zo telt België samen met Italië en Duitsland het hoogste aantal pacemakers per 10.000 inwoners in Europa.

De Block heeft reeds maatregelen genomen om de prijzen van implantaten te laten dalen. Zo moest een patiënt vroeger 264 euro voor een implantaat betalen bij een procedure waarbij de arts een stof in de nekwervels spuit om de wervelkolom te verstevigen bij een hernia. Nu betaalt de patiënt niks meer.

In een tweede fase wil De Block zich nu concentreren op de vermindering van het aantal operaties met implantaten. Een werkgroep, bestaande uit leden van de Technische Geneeskundige Raad en de Commissie Tegemoetkoming Implantaten en Invasieve Medische Hulpmiddelen, zal tegen september maatregelen voorstellen.

De minister maakt zich sterk dat haar aanpak een besparing van 25 miljoen euro voor de ziekteverzekering zal betekenen en dat de patiënten in totaal zes miljoen euro zullen besparen.

"Belgische patiënten krijgen nu gemiddeld meer implantaten geplaatst dan in onze buurlanden. Het gaat om zware operaties die niet altijd nodig zijn", zo stelt De Block in een persmededeling. Zo telt België samen met Italië en Duitsland het hoogste aantal pacemakers per 10.000 inwoners in Europa. De Block heeft reeds maatregelen genomen om de prijzen van implantaten te laten dalen. Zo moest een patiënt vroeger 264 euro voor een implantaat betalen bij een procedure waarbij de arts een stof in de nekwervels spuit om de wervelkolom te verstevigen bij een hernia. Nu betaalt de patiënt niks meer. In een tweede fase wil De Block zich nu concentreren op de vermindering van het aantal operaties met implantaten. Een werkgroep, bestaande uit leden van de Technische Geneeskundige Raad en de Commissie Tegemoetkoming Implantaten en Invasieve Medische Hulpmiddelen, zal tegen september maatregelen voorstellen. De minister maakt zich sterk dat haar aanpak een besparing van 25 miljoen euro voor de ziekteverzekering zal betekenen en dat de patiënten in totaal zes miljoen euro zullen besparen.