De vraag om een betere controle op palliatieve sedatie bestaat al langer dan vandaag. Het gaat daarbij om het verminderen van het lijden aan het einde van het leven door middel van pijnbestrijding, maar het is geen actieve levensbeëindiging. Daar schuilt het verschil met de wettelijk omkaderde euthanasie, waar het leven wel actief wordt beëindigd op vraag van de patiënt en met inspraak van minstens twee artsen.

VUB-professor Wim Distelmans pleit ervoor dat palliatieve sedatie even streng zou worden geregistreerd als euthanasie. De redenering daarachter is dat in 70 procent van de gevallen van palliatieve sedatie, de patiënt geen inspraak zou hebben. Er zijn volgens De Block schrijnende gevallen van familie van de overledene die zegt dat de patiënt zijn of haar wens duidelijk had gemaakt met een wilsbeschikking, maar waarbij het ziekenhuis zegt dat euthanasie niet kan maar de patiënt gewoon in slaap wordt gehouden en het proces soms nog dagen duurt en zeer pijnlijk is omdat er andere medicatie wordt gebruikt.

De minister vindt dat het debat over palliatieve sedatie samen met de evaluatie met de euthanasiewet moet gebeuren. "Eigenlijk is dat strafrechtelijk vervolgbaar", gaat De Block voort. "Een arts die altijd met de beste bedoelingen voor een patiënt wil zorgen, maar die opzettelijk het leven verkort enkel door palliatieve sedatie, dat is een misdaad. En het gebeurt en daar moet iets aan gedaan worden."

Ze benadrukt dat de wil van de patiënt zeer belangrijk is. "Daar doen we moeite om de wilsbeschikking meer bespreekbaar te maken tussen artsen en patiënten en ook artsen en hun familie, en dat mag niet gebeuren op een moment dat je zo zwaar ziek bent. Dan neemt de emotie over en niemand wil graag sterven", benadrukt De Block.

CD&V tegen wettelijke regeling

CD&V gaat niet in op de oproep van minister van Volksgezondheid Maggie De Block om de registratie van palliatieve sedatie wettelijk te regelen. Wel wil de partij de evaluatie van de euthanasiewet aangrijpen om de grijze zone van palliatieve sedatie in kaart te brengen om verbeteringen tot stand te brengen, via meer expertise en professionele equipes, legt Kamerlid Els Van Hoof uit.

"We hebben een beetje het gevoel dat de palliatieve sedatie nu op de agenda wordt geplaatst om de onzorgvuldigheden bij de toepassing van de euthanasiewet onder de mat te vegen", legt Kamerlid Van Hoof maandag in De Ochtend (Radio 1) uit.

"Palliatieve sedatie is een normale medische behandeling via het toedienen van pijnbestrijding. Die pijnbestrijding gaat niet verbeteren door meer administratie, maar wel door meer expertise en professionele equipes", zegt de christendemocrate.

Ze benadrukt dat de toediening van palliatieve sedatie moet gebeuren onder "geïnformeerde toestemming" en dat de minister daarvoor alle instrumenten in handen heeft. "Het is van belang dat de patiënt in een vroeg stadium wordt geïnformeerd. Dan moet het overleg starten, waarbij alles ter sprake moet komen", aldus Van Hoof.

De vraag om een betere controle op palliatieve sedatie bestaat al langer dan vandaag. Het gaat daarbij om het verminderen van het lijden aan het einde van het leven door middel van pijnbestrijding, maar het is geen actieve levensbeëindiging. Daar schuilt het verschil met de wettelijk omkaderde euthanasie, waar het leven wel actief wordt beëindigd op vraag van de patiënt en met inspraak van minstens twee artsen. VUB-professor Wim Distelmans pleit ervoor dat palliatieve sedatie even streng zou worden geregistreerd als euthanasie. De redenering daarachter is dat in 70 procent van de gevallen van palliatieve sedatie, de patiënt geen inspraak zou hebben. Er zijn volgens De Block schrijnende gevallen van familie van de overledene die zegt dat de patiënt zijn of haar wens duidelijk had gemaakt met een wilsbeschikking, maar waarbij het ziekenhuis zegt dat euthanasie niet kan maar de patiënt gewoon in slaap wordt gehouden en het proces soms nog dagen duurt en zeer pijnlijk is omdat er andere medicatie wordt gebruikt. De minister vindt dat het debat over palliatieve sedatie samen met de evaluatie met de euthanasiewet moet gebeuren. "Eigenlijk is dat strafrechtelijk vervolgbaar", gaat De Block voort. "Een arts die altijd met de beste bedoelingen voor een patiënt wil zorgen, maar die opzettelijk het leven verkort enkel door palliatieve sedatie, dat is een misdaad. En het gebeurt en daar moet iets aan gedaan worden." Ze benadrukt dat de wil van de patiënt zeer belangrijk is. "Daar doen we moeite om de wilsbeschikking meer bespreekbaar te maken tussen artsen en patiënten en ook artsen en hun familie, en dat mag niet gebeuren op een moment dat je zo zwaar ziek bent. Dan neemt de emotie over en niemand wil graag sterven", benadrukt De Block.CD&V gaat niet in op de oproep van minister van Volksgezondheid Maggie De Block om de registratie van palliatieve sedatie wettelijk te regelen. Wel wil de partij de evaluatie van de euthanasiewet aangrijpen om de grijze zone van palliatieve sedatie in kaart te brengen om verbeteringen tot stand te brengen, via meer expertise en professionele equipes, legt Kamerlid Els Van Hoof uit."We hebben een beetje het gevoel dat de palliatieve sedatie nu op de agenda wordt geplaatst om de onzorgvuldigheden bij de toepassing van de euthanasiewet onder de mat te vegen", legt Kamerlid Van Hoof maandag in De Ochtend (Radio 1) uit. "Palliatieve sedatie is een normale medische behandeling via het toedienen van pijnbestrijding. Die pijnbestrijding gaat niet verbeteren door meer administratie, maar wel door meer expertise en professionele equipes", zegt de christendemocrate. Ze benadrukt dat de toediening van palliatieve sedatie moet gebeuren onder "geïnformeerde toestemming" en dat de minister daarvoor alle instrumenten in handen heeft. "Het is van belang dat de patiënt in een vroeg stadium wordt geïnformeerd. Dan moet het overleg starten, waarbij alles ter sprake moet komen", aldus Van Hoof.