Grassenstuifmeel, de belangrijkste oorzaak van hooikoorts in ons land, zit normaal gesproken al in de lucht vanaf mei. Door de koelere temperaturen in die maand is de concentratie van graspollen toen echter eerder laag gebleven.

"Sinds het weekend van 4 en 5 juni gingen de temperaturen in stijgende lijn, waardoor we sindsdien elke dag een overschrijding van de kritische drempel van vijftig grassenstuifmeelkorrels per kubieke meter lucht hebben vastgesteld", zegt het WIV. "Indien het zomerweer de komende dagen aanhoudt, zal het risico op allergische symptomen voor gevoelige personen toenemen".

De overvloedige regenbuien van de laatste dagen veranderen daar volgens het WIV weinig aan: "In geval van regenbuien worden de pollenkorrels neergeslagen, maar die risicoafname is slechts tijdelijk", luidt het.

Het grassenstuifmeel wordt normaal gezien nog in de lucht aangetroffen tot en met augustus, vanaf dan zouden de hooikoortsklachten weer moeten afnemen.

Ongeveer 15 tot 20 procent van de Belgen is allergisch aan allerlei soorten stuifmeel, waaronder de grassenpollen. Hooikoortspatiënten vertonen verschillende symptomen, waarvan niezen, prikkende en tranende ogen en een verstopte of lopende neus het vaakst voorkomen.

Het WIV raadt patiënten aan om de aanbevelingen van hun arts te volgen en de komende periode ook het gras niet te maaien of te sporten in openlucht. (Belga)

Grassenstuifmeel, de belangrijkste oorzaak van hooikoorts in ons land, zit normaal gesproken al in de lucht vanaf mei. Door de koelere temperaturen in die maand is de concentratie van graspollen toen echter eerder laag gebleven. "Sinds het weekend van 4 en 5 juni gingen de temperaturen in stijgende lijn, waardoor we sindsdien elke dag een overschrijding van de kritische drempel van vijftig grassenstuifmeelkorrels per kubieke meter lucht hebben vastgesteld", zegt het WIV. "Indien het zomerweer de komende dagen aanhoudt, zal het risico op allergische symptomen voor gevoelige personen toenemen". De overvloedige regenbuien van de laatste dagen veranderen daar volgens het WIV weinig aan: "In geval van regenbuien worden de pollenkorrels neergeslagen, maar die risicoafname is slechts tijdelijk", luidt het. Het grassenstuifmeel wordt normaal gezien nog in de lucht aangetroffen tot en met augustus, vanaf dan zouden de hooikoortsklachten weer moeten afnemen. Ongeveer 15 tot 20 procent van de Belgen is allergisch aan allerlei soorten stuifmeel, waaronder de grassenpollen. Hooikoortspatiënten vertonen verschillende symptomen, waarvan niezen, prikkende en tranende ogen en een verstopte of lopende neus het vaakst voorkomen. Het WIV raadt patiënten aan om de aanbevelingen van hun arts te volgen en de komende periode ook het gras niet te maaien of te sporten in openlucht. (Belga)