De alarmcentrale verwacht in de zomervakantie om en bij de 7.400 onfortuinlijke Belgische vakantiegangers geholpen te zullen hebben. Dat is tien procent meer dan tijdens de vorige zomervakantie. Het gaat daarbij om mensen met ernstige tot heel ernstige gezondheidsproblemen en slachtoffers van ongevallen en kwetsuren in het buitenland. De volledige medische bijstand door de ziekenfondsen in België telt ongeveer 59.000 bijstandsdossiers.
Daarnaast neemt het aantal ernstige dossiers toe met 11 procent, aldus Mutas. Daarbij gaat het om ernstige en complexe pathologieën zoals complexe breuken na verkeers- en andere ongevallen, cardiovasculaire problemen, infecties, maag- en darmproblemen en ernstige aandoeningen van de luchtwegen.
Voorts zal de centrale zowat 350 medische repatriëringen uitvoeren, of zeven procent meer dan vorig jaar. "Die toename hangt samen met de stijging van het aantal dossiers en zwaardere pathologieën", klinkt het. Die repatriëringen gebeuren met een ziekenwagen (35 procent) of het vliegtuig (65 procent).
Daarnaast zal Mutas bijstand geboden hebben aan de families van 63 Belgen, die op vakantie in het buitenland overleden zijn. De centrale noemt hartaanvallen en verkeersongevallen de meest voorkomende doodsoorzaken, maar noteert ook sterfgevallen door verdrinking en premature geboortes met dodelijke afloop.
De centrale meldt nog dat de economische crisis en besparingsmaatregelen op de medische reisbijstand wegen.

De alarmcentrale verwacht in de zomervakantie om en bij de 7.400 onfortuinlijke Belgische vakantiegangers geholpen te zullen hebben. Dat is tien procent meer dan tijdens de vorige zomervakantie. Het gaat daarbij om mensen met ernstige tot heel ernstige gezondheidsproblemen en slachtoffers van ongevallen en kwetsuren in het buitenland. De volledige medische bijstand door de ziekenfondsen in België telt ongeveer 59.000 bijstandsdossiers. Daarnaast neemt het aantal ernstige dossiers toe met 11 procent, aldus Mutas. Daarbij gaat het om ernstige en complexe pathologieën zoals complexe breuken na verkeers- en andere ongevallen, cardiovasculaire problemen, infecties, maag- en darmproblemen en ernstige aandoeningen van de luchtwegen. Voorts zal de centrale zowat 350 medische repatriëringen uitvoeren, of zeven procent meer dan vorig jaar. "Die toename hangt samen met de stijging van het aantal dossiers en zwaardere pathologieën", klinkt het. Die repatriëringen gebeuren met een ziekenwagen (35 procent) of het vliegtuig (65 procent). Daarnaast zal Mutas bijstand geboden hebben aan de families van 63 Belgen, die op vakantie in het buitenland overleden zijn. De centrale noemt hartaanvallen en verkeersongevallen de meest voorkomende doodsoorzaken, maar noteert ook sterfgevallen door verdrinking en premature geboortes met dodelijke afloop. De centrale meldt nog dat de economische crisis en besparingsmaatregelen op de medische reisbijstand wegen.