De onderzoekers volgden 3541 volwassenen van 55 tot 80 jaar met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten (door roken, overgewicht en hoege cholesterolwaarde). Geen van de proefpersonen had bij aanvang van de studie diabetes.

Ze verdeelden de proefpersonen over drie groepen. De eerste groep volgde een Mediterraan dieet met olijfolie als voornaamste vetbron (drie eetlepels extra vierge per dag), de tweede een Mediterraan eetpatroon aangevuld met walnoten, amandelen en hazelnoten als bron van onverzadigde vetten. De derde groep, de controlegroep, at weinig vet. Aan geen van de deelnemers werd gevraagd om het totaal aantal calorieën dat ze innamen te beperken of om meer lichaamsbeweging te nemen.

?Diabetes type 2

Na 4 jaar hadden er in totaal 273 mensen diabetes type 2 ontwikkeld: in de olijfoliegroep 80 mensen, in de notengroep 92 mensen en in de controlegroep 101.

Na het uitsluiten van ander factoren die het risico op diabetes beïnvloeden, bleken de proefpersonen die een Mediterraan eetpatroon rijk aan olijfolie volgden, 40 procent minder risico te hebben op diabetes type 2 dan de controlegroep. De noteneters hadden 18 procent minder risico op diabetes ten opzichte van de controlegroep, maar dat verschil was niet statistisch significant.

?Olijfolie

Mogelijk verklaren de ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen van olijfolie het verband tussen het eetpatroon en het verlaagde risico op diabetes.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Annals of Internal Medicine.

De onderzoekers volgden 3541 volwassenen van 55 tot 80 jaar met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten (door roken, overgewicht en hoege cholesterolwaarde). Geen van de proefpersonen had bij aanvang van de studie diabetes. Ze verdeelden de proefpersonen over drie groepen. De eerste groep volgde een Mediterraan dieet met olijfolie als voornaamste vetbron (drie eetlepels extra vierge per dag), de tweede een Mediterraan eetpatroon aangevuld met walnoten, amandelen en hazelnoten als bron van onverzadigde vetten. De derde groep, de controlegroep, at weinig vet. Aan geen van de deelnemers werd gevraagd om het totaal aantal calorieën dat ze innamen te beperken of om meer lichaamsbeweging te nemen.Na 4 jaar hadden er in totaal 273 mensen diabetes type 2 ontwikkeld: in de olijfoliegroep 80 mensen, in de notengroep 92 mensen en in de controlegroep 101.Na het uitsluiten van ander factoren die het risico op diabetes beïnvloeden, bleken de proefpersonen die een Mediterraan eetpatroon rijk aan olijfolie volgden, 40 procent minder risico te hebben op diabetes type 2 dan de controlegroep. De noteneters hadden 18 procent minder risico op diabetes ten opzichte van de controlegroep, maar dat verschil was niet statistisch significant.Mogelijk verklaren de ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen van olijfolie het verband tussen het eetpatroon en het verlaagde risico op diabetes. De resultaten van het onderzoek verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Annals of Internal Medicine.