De studiedag vond plaats in het Pand en werd georganiseerd door de Vlaamse Sport- en Keuringsartsen (SKA) en het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media van de Vlaamse overheid. Na afloop werd het protocol voorgesteld. Volgens dr. Tom Teulingkx gaat het protocol verder dan enkel een hartonderzoek of ECG.

"Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat het verstandig is om alle sporters - laat staan alle jongeren - te onderzoeken op hartafwijkingen." Wat er wel komt, is een protocol voor het medisch onderzoek van sporters van 6 tot 99 jaar. Waar het zinvol is, zal bij sporters een rust-ECG van het hart worden genomen, maar de arts zal ook alle andere aspecten checken die relevant zijn voor de gekozen sport, zoals spieren en gewrichten.

"De bedoeling is dat sporters kunnen inloggen op een website www.sportkeuring.be. Daar worden een aantal vragen gesteld waaronder leeftijd en welke sport wordt beoefend, waarna een advies zal worden verleend." Het protocol scheert sporters niet over dezelfde kam en hangt af van de sport in kwestie. De overheid wil het aantal sportblessures terugdringen, maar tegelijk de drempel om te sporten zo laag mogelijk houden, omdat sporten nog altijd veel meer gezondheidswinst oplevert dan het medische problemen veroorzaakt.

Het nieuwe protocol wordt vanaf de lente getest bij de Vlaamse sportartsen voor de semiprofessionele sporters en later op het jaar uitgebreid naar de huisartsen. "We vragen daarom de brede laag recreatieve sporters geduld te hebben tot het najaar, wanneer ook de huisartsen worden ingeschakeld in het systeem", aldus nog Teuglingkx.

De studiedag vond plaats in het Pand en werd georganiseerd door de Vlaamse Sport- en Keuringsartsen (SKA) en het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media van de Vlaamse overheid. Na afloop werd het protocol voorgesteld. Volgens dr. Tom Teulingkx gaat het protocol verder dan enkel een hartonderzoek of ECG. "Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat het verstandig is om alle sporters - laat staan alle jongeren - te onderzoeken op hartafwijkingen." Wat er wel komt, is een protocol voor het medisch onderzoek van sporters van 6 tot 99 jaar. Waar het zinvol is, zal bij sporters een rust-ECG van het hart worden genomen, maar de arts zal ook alle andere aspecten checken die relevant zijn voor de gekozen sport, zoals spieren en gewrichten. "De bedoeling is dat sporters kunnen inloggen op een website www.sportkeuring.be. Daar worden een aantal vragen gesteld waaronder leeftijd en welke sport wordt beoefend, waarna een advies zal worden verleend." Het protocol scheert sporters niet over dezelfde kam en hangt af van de sport in kwestie. De overheid wil het aantal sportblessures terugdringen, maar tegelijk de drempel om te sporten zo laag mogelijk houden, omdat sporten nog altijd veel meer gezondheidswinst oplevert dan het medische problemen veroorzaakt. Het nieuwe protocol wordt vanaf de lente getest bij de Vlaamse sportartsen voor de semiprofessionele sporters en later op het jaar uitgebreid naar de huisartsen. "We vragen daarom de brede laag recreatieve sporters geduld te hebben tot het najaar, wanneer ook de huisartsen worden ingeschakeld in het systeem", aldus nog Teuglingkx.