© Getty Images/iStockphoto

Mazelen in opmars in Europa

De vaststelling van 14 gevallen van mazelen de voorbije twee weken in Brussel, tegenover 13 in gans 2018, verontrust viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) niet meteen uitermate. “Dat is veel en het kunnen er nog meer worden. Feit is dat de mazelen in Europa in opmars zijn. In alle landen is er een verhoging van de infectieziekte.” België is een uitzondering dankzij de hoge vaccinatiegraad.

Het aantal gevallen van mazelen in Europa verviervoudigde bijna in 2018: van 21.315 naar 82.596 gevallen, zo maakte de Wereldgezondheidsorganisatie begin februari nog bekend. België gaat tegen de trend in. In ons land werden vorig jaar 120 besmettingen genoteerd, tegenover 369 in 2017. “Het jaar daarvoor waren er 600 gevallen in België en 5.000 in Europa”, vult Van Ranst aan.

In alle landen is er volgens Van Ranst sprake van een verhoging. Oekraïne was in 2018 met meer dan 53.000 gevallen het zwaarst getroffen, maar ook in landen als Roemenië, Griekenland, Duitsland, Frankrijk en Italië is de ziekte in opmars. Ook buiten Europa slaan mazelen toe, soms met zware gevolgen. Zo veroorzaakte een mazelenepidemie op Madagascar recent meer dan 900 doden en een uitbraak op de Filipijnen eiste al 136 doden.

De vaccinatiegraad in Vlaanderen is zeer hoog, dankzij doorgedreven en volgehouden campagnes door Kind en Gezin. Er wordt ook regelmatig gewezen op het risico van reizen naar landen als Griekenland of Italië waar mazelen een groter probleem zijn.

Antivaccinatiebeweging is groot gezondheidsrisico

Van Ranst wijst ook op de antivaccinatiebeweging, mensen die bewust afzien van vaccinatie en via sociale media en het internet fake news over de gezondheidsrisico’s van vaccineren verspreiden. ‘In Vlaanderen een beperkte minderheid, in Franstalig België is ze iets sterker omdat er meer naar Franse zenders en kanalen wordt gekeken.’ Toch is die beweging niet zonder gevaar, meent Van Ranst. ‘De Wereldgezondheidsorganisatie noemt de beweging een van de tien grootste gezondheidsrisico’s ter wereld.’

Partner Content