Sociologen van het Kinsey Institute aan de Universiteit van Indiana ondervroegen meer dan duizend koppels uit de VS, Duitsland, Spanje, Brazilië en Japan. De stellen, gemiddeld 25 jaar getrouwd en met een leeftijd tussen veertig en zeventig jaar, beantwoordden allerlei vragen rond geluk en seksuele voldoening.

Hoe langer de relatie duurde, hoe groter de seksuele voldoening bij mannen en vrouwen in de relatie, zo bleek uit het onderzoek. Mannen verklaarden gelukkiger te zijn met de relatie als geheel, terwijl vrouwen de focus legden op de seksuele voldoening.

Mannen verklaarden zich ook gelukkiger als hun vrouw genoot van seks. Gemiddeld waren vrouwen een vijfde meer tevreden over hun seksleven, na vijftien jaar samen te zijn.

Mannen die zegden dat ze regelmatig kussen en knuffelen, verklaarden zich drie keer gelukkiger dan diegenen die dat niet deden. Vrouwen daarentegen zeiden dat kussen en knuffelen weinig impact had op hun geluk.

Onderzoeker Julia Heirman was verrast met de resultaten. "Uit eerder onderzoek weten we dat lange relaties een positieve invloed hebben op de gezondheid. Nu leren we wat precies duurzaam gelukkig maakt in relaties."

Sociologen van het Kinsey Institute aan de Universiteit van Indiana ondervroegen meer dan duizend koppels uit de VS, Duitsland, Spanje, Brazilië en Japan. De stellen, gemiddeld 25 jaar getrouwd en met een leeftijd tussen veertig en zeventig jaar, beantwoordden allerlei vragen rond geluk en seksuele voldoening. Hoe langer de relatie duurde, hoe groter de seksuele voldoening bij mannen en vrouwen in de relatie, zo bleek uit het onderzoek. Mannen verklaarden gelukkiger te zijn met de relatie als geheel, terwijl vrouwen de focus legden op de seksuele voldoening. Mannen verklaarden zich ook gelukkiger als hun vrouw genoot van seks. Gemiddeld waren vrouwen een vijfde meer tevreden over hun seksleven, na vijftien jaar samen te zijn. Mannen die zegden dat ze regelmatig kussen en knuffelen, verklaarden zich drie keer gelukkiger dan diegenen die dat niet deden. Vrouwen daarentegen zeiden dat kussen en knuffelen weinig impact had op hun geluk. Onderzoeker Julia Heirman was verrast met de resultaten. "Uit eerder onderzoek weten we dat lange relaties een positieve invloed hebben op de gezondheid. Nu leren we wat precies duurzaam gelukkig maakt in relaties."