Een routine mammografie - courant toegepast voor borstkankerscreening - blijkt ook een handig hulpmiddel te kunnen zijn om vrouwen op te sporen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, zo blijkt uit een studie die werd voorgesteld op het jaarlijkse congres van het American College of Cardiology.

De gegevens van deze studie tonen voor het eerst dat er een verband bestaat tussen de hoeveelheid calcium in de slagaders van de borst - gemakkelijk te beoordelen op een digitale mammografie - en de hoeveelheid calcium die wordt afgezet in de kransslagaders. Deze verkalking van de kransslagaders wordt gezien als een vroegtijdig teken van hartziekte. Wat belangrijk is, het bestaan van slagaderverkalking in de borsten blijkt een even sterke of zelfs sterkere risicofactor voor kransslagaderverkalking dan bewezen cardiovasculaire risicofactoren zoals een verhoogd cholesterolgehalte, hoge bloeddruk en diabetes. Eerder onderzoek had al een verband aangetoond tussen slagaderverkalking in de borsten en het ontstaan van plaque in de kransslagaders, maar met deze techniek wordt het verband ook kwantificeerbaar.

"Veel vrouwen, vooral jonge vrouwen, hebben geen idee van de gezondheid van hun kransslagaders. Indien hun mammogram arteriële verkalkingen in de borsten aantoont, kan dat een rode vlag zijn, een eerste alarmsignaal dat er ook een kans bestaat dat ze kransslagaderverkalking hebben, "zei dokter Harvey Hecht, professor aan de Icahn School of Medicine.

Bij 70% van de vrouwen met tekens van slagaderverkalking in de borsten op het mammogram werd aan de hand van een CT-scan zonder contrastmiddel ook het bestaan van kransslagaderverkalking aangetoond.

Een routine mammografie - courant toegepast voor borstkankerscreening - blijkt ook een handig hulpmiddel te kunnen zijn om vrouwen op te sporen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, zo blijkt uit een studie die werd voorgesteld op het jaarlijkse congres van het American College of Cardiology.De gegevens van deze studie tonen voor het eerst dat er een verband bestaat tussen de hoeveelheid calcium in de slagaders van de borst - gemakkelijk te beoordelen op een digitale mammografie - en de hoeveelheid calcium die wordt afgezet in de kransslagaders. Deze verkalking van de kransslagaders wordt gezien als een vroegtijdig teken van hartziekte. Wat belangrijk is, het bestaan van slagaderverkalking in de borsten blijkt een even sterke of zelfs sterkere risicofactor voor kransslagaderverkalking dan bewezen cardiovasculaire risicofactoren zoals een verhoogd cholesterolgehalte, hoge bloeddruk en diabetes. Eerder onderzoek had al een verband aangetoond tussen slagaderverkalking in de borsten en het ontstaan van plaque in de kransslagaders, maar met deze techniek wordt het verband ook kwantificeerbaar. "Veel vrouwen, vooral jonge vrouwen, hebben geen idee van de gezondheid van hun kransslagaders. Indien hun mammogram arteriële verkalkingen in de borsten aantoont, kan dat een rode vlag zijn, een eerste alarmsignaal dat er ook een kans bestaat dat ze kransslagaderverkalking hebben, "zei dokter Harvey Hecht, professor aan de Icahn School of Medicine.Bij 70% van de vrouwen met tekens van slagaderverkalking in de borsten op het mammogram werd aan de hand van een CT-scan zonder contrastmiddel ook het bestaan van kransslagaderverkalking aangetoond.