Magere kaas op de plank!

U beperkt uw kaasverbruik omwille van de calorieën? Niet nodig! Het assortiment magere kaas breidt voortdurend uit.

Inhoud:

“Een dessert zonder kaas is als een mooie vrouw met één oog”, zei de gastronoom Antelme Brillat-Savarin in de achttiende eeuw (maar hij was dan ook een Fransman!). Keuze is er alvast genoeg in de kaasafdeling om elke dag voldoende variatie te voorzien: zacht, sterk, droog, vers, met schimmel... Een Belg eet gemiddeld 20 kilo kaas per jaar. Om de weegschaal en ons cholesterolgehalte in evenwicht te houden, durven we kaas wel eens van het menu schrappen. Maar zouden we niet beter gewoon de hoeveelheid aanpassen?

Laat u niet misleiden

Het percentage vetgehalte dat op de verpakking staat, is misleidend. Het verwijst naar de droge materie van de kaas (de kaas zonder het vocht, dus) en niet naar het product dat op uw bord ligt. Zo is een verse kaas met 40 % vetgehalte op de droge materie veel minder vet dan een harde kaas met 40 % vetgehalte (maar veel droger).

Terug naar begin

De vetstoffen

Voor alle duidelijkheid neemt u er best even de tabel bij met de voedingswaarden die op de verpakking staat. Zo ziet u onmiddellijk het aantal proteïnen, koolhydraten, vetstoffen, calcium, vitaminen, enz.. per 100 gram. Op die manier is het mogelijk twee kazen objectief met elkaar te vergelijken.

  • Witte kaas met 40 % vetgehalte bevat 8 gram vetstoffen per 100 gram kaas
  • Emmental met 45 % vetgehalte bevat... 28 gram vetstoffen per 100 gram kaas.

Als u weet dat 1 gram vetstoffen 9 calorieën bevat, dan is de keuze snel gemaakt...

Terug naar begin

Hoe licht is light?

Van veel kazen bestaat tegenwoordig een lightversie: Camembert, Gruyère, geitenkaas... Dat betekent dat ze veel minder vetstoffen bevatten dan de originele versie (30 tot 50 % minder). Maar hebben ze dan nog een voedingswaarde? Absoluut! De hoeveelheid calcium is dezelfde. Alleen de vitamines A en D zijn voor een deel ver-dwenen omdat die samenhangen met de aanwezigheid van vetstoffen. Lightkaas is dan ook een zeer interessant alternatief. De harde lightkazen verliezen weliswaar een beetje van hun smeuïgheid en smaak, en ze krijgen een iets meer elastische structuur maar bij de verse kazen proef je nauwelijks het verschil.

Terug naar begin

Calcium voor onze botten

Calcium is de belangrijkste troef van kaas. Goed voor onze tanden, maar nog meer voor onze botten want calcium speelt een belangrijke rol in het voorkomen van osteoporose. Een volwassen persoon heeft 900 mg calcium per dag nodig, voor zestigplussers mag dat best 1200 mg per dag zijn. Vitamine D zorgt voor een betere opname van calcium. Maar dat betekent niet altijd dat u uw toevlucht moet nemen tot vitaminetabletten: een kwartiertje met gezicht en bovenarmen in de buitenlucht kan volstaan.

Wie stevige botten wil, kiest het best voor vaste kazen. Die bevatten het meeste calcium (tussen 600 en 1200 mg calcium per 100 gram): Parmesan, Beaufort, Comté, Cantal, Edam, Gouda, Emmental, Gruyère...

Ter vergelijking: het calciumgehalte van een potje volle yoghurt bedraagt 125 mg/100 g.

Vergeet ook niet dat variatie de sleutel is tot elke gezonde voeding: om aan onze dagelijkse calciumbehoefte te voldoen, hebt u de keuze uit verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld: 30 g gouda + 2 magere yoghurtjes + een groot glas melk = ongeveer 800 mg calcium. De rest vult u aan met uw andere maaltijden.

Tip: 30 g gouda, hoeveel is dat? Haal eens uw keukenweegschaal boven en weeg stukjes kaas van een verschillende grootte. Zo staat u nooit meer voor verrassingen.

Terug naar begin

Weet wat u eet

Zoals u zult merken, kunt u met de voedingswaardentabel op de verpakking al een heel eind verder. Eigen u de gewoonte toe om de tabel altijd te lezen, zowel voor kaas als voor andere voedingsproducten. U zult het principe snel onder de knie hebben.

Terug naar begin

Invriezen

Kaas in de vriezer? Het kan!

  • De meeste lopende en harde kazen kunnen worden ingevroren. Hun textuur verandert een beetje (ze worden kruimeliger) maar de smaak blijft dezelfde.
  • Verdeel de kaas voor het invriezen in kleine porties want ontdooide kaas moet de dag zelf nog worden opgegeten.
  • Wikkel de stukjes kaas in aluminiumfolie, druk goed aan zodat er geen lucht bij kan en steek ze in een diepvrieszak.
  • Laat de kaas enkele uren afkoelen in de koelkast voor u hem in de diepvries legt.
  • Ook ontdooien gebeurt het best in de koelkast.

Terug naar begin

Ontdek de magerste soorten

Kazen met de meeste calorieën (>350 kcal/100 g)

  • Droge geitenkaas
  • Roquefort
  • Beaufort
  • Cantal
  • Bleu
  • Cheddar
  • Raclettekaas
  • Emmental
  • Maroilles
  • Gruyère

Kazen met een gemiddeld aantal calorieën (<250 kcal/100 g)

  • Witte volle kaas
  • Cottage cheese 45 % vetgehalte
  • Ricotta
  • Verse Carré
  • Verse geitenkaas
  • Mozzarella light
  • Feta ligth
  • Camembert light
  • Emmental light
  • Tomme light

Terug naar begin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content