Aardbeien © Getty Images/iStockphoto
Deze verfrissende fruitsoort bestaat voor 90% uit water en levert slechts 28 kcal/100 g.
Troeven: door zijn sterk antioxiderend vermogen en zijn hoog vitaminegehalte vormen aardbeien een ideaal kankerwerend voedingsmiddel. Geeft ook onze afweer een flinke boost.
Asperges © Getty Images/iStockphoto
Zeer voedzaam (rijk aan vitaminen C, E, K, B9, provitamine A, magnesium, ijzer) en caloriearm. Zelfs geringe hoeveelheden bevorderen de nierexcretie.
Troeven: rijk aan vezels die de darmtransit bevorderen.
Lente-ui © Getty Images/iStockphoto
Dankzij haar diuretische eigenschappen bevordert lente-ui de vochtuitscheiding en beperkt urinaire infecties.
Bovendien zou deze groente van het geslacht Allium (knoflook, sjalot) beschermende eigenschappen bezitten tegen kanker dankzij haar organozwavelverbindingen.
Erwten © Getty Images/iStockphoto
Leveren meer calorieën dan de meeste groenten (70 kcal/100g), maar zitten boordevol koolhydraten, eiwitten en vezels.
Troeven: hun hoog vezelgehalte voorkomt constipatie.
Zwarte bessen © Getty Images/iStockphoto
Zwarte bessen bevatten vier maal meer vitamine C dan een sinaasappel. Daardoor bestrijden ze op natuurlijke wijze vermoeidheid en helpen tegen diarree. Dankzij de anthocyanen die ze bevatten, zijn ze tevens uitstekend voor de huid.
Troeven: een infuus van de bladeren werkt ontstekingsremmend.
Radijzen © Getty Images/iStockphoto
Mogen onbeperkt gegeten worden vermits ze slechts 16 kcal/100 g leveren... maar dan niet op een boterham met boter! Een goede hongerstiller die voor 95% uit water bestaat.
Troeven: lage glycemische index, zorgt voor het behoud van een stabiele bloedsuikerwaarden.
Sugarsnaps © Getty Images/iStockphoto
De familie van de Fabaceae (peulvruchten) vormt een goede bron van plantaardige eiwitten, vitamine C en vitamine K, die belangrijk zijn voor gezonde botten. Ze zijn ook rijk aan antioxidanten.
Troeven: bevatten heel wat vezels die de darmtransit bevorderen.
Aardappelen © Getty Images/iStockphoto
Laag in calorieën (85 kcal / 100 g) voor een zetmeelrijk voedingsmiddel, bezit een hoge glycemische index (meer dan 70).
Troeven: een hoog kaliumgehalte voorkomt vochtretentie en heeft een gunstige invloed op arteriële hypertensie.
Jonge wortelen © Getty Images/iStockphoto
Rijk aan betacaroteen dat in het lichaam wordt omgezet tot vitamine A, een vitamine dat belangrijk is voor het zicht, de huid en de slijmvliezen.
Troeven: zou het risico op borst- en longkanker verminderen.
Bieslook © Getty Images/iStockphoto
Deze aromatische plant bevat vitamine C, carotenoïden en avonoïden. Deze antioxidanten bestrijden de vrije radicalen en werken op die manier beschermend tegen kanker en hart- en vaatziekten.
Troeven: het vitamine B2 speelt een rol bij het herstel van de spieren.