1. Zet je telefoon uit
Een telefoon op je nachtkastje die oplicht als er een smsje binnenkomt, kan je wakker maken. Ook een tv of computer kan licht verspreiden waar je wakker van blijft. Verban ze uit je slaapkamer of zet ze volledig uit.
2. Draai de wekker om
Ook de cijfers van een wekker(radio) geven licht. Bovendien ga je je alleen maar meer zorgen maken als je ziet hoeveel uur je nog hebt voordat de dag weer aanbreekt. Draai de wekker om, zodat je het display niet ziet. De klok van een tv of dvd-speler kun je afplakken met zwarte tape.
3. Plaats een nachtlampje in de badkamer
Drink twee uur voordat je gaat slapen niets meer. Zo voorkom je dat je er 's nachts uit moet en wakker wordt door bijvoorbeeld de ijskoude badkamervloer. Is een nachtelijk bezoek aan de wc onvermijdelijk? Zorg dan voor een nachtlampje in de badkamer of wc in plaats van fel licht dat je klaarwakker maakt.
4. Zorg voor ontrechtstreeks licht in de slaapkamer
Om dezelfde reden zorg je in de slaapkamer ook beter voor onrechtstreeks licht dat je kan aandoen als je 's nachts toch even je bed uitmoet. In het donker naar de badkamer gaan, is immers geen optie. Dan struikel je vroeg of laat over iets en kunnen de gevolgen heel wat erger zijn dan een nachtje wakker liggen. Een mooie oplossing is een strip van ledlampjes onder het bed. Die verlicht de vloer net genoeg om veilig naar badkamer of wc te geraken.
5. Dim 's avonds de lichten
Zodra het schemert, komt het slaaphormoon melatonine vrij in je lichaam. Melatonine zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur daalt, waardoor het lichaam weet dat het nacht is en gaat rusten. Als het te licht is, krijgen je hersenen geen seintje dat ze melatonine moeten aanmaken. Dim dus de lichten 2 à 3 uur voordat je naar bed gaat.
Ook het licht van een computerscherm of tv houd je wakker. Je kunt dus beter lezen voor het slapen gaan, maar doe dat niet bij een lamp die te fel is.
6. Ga overdag naar buiten
Als je overdag aan veel daglicht wordt blootgesteld, maak je 's avonds des te meer van het slaaphormoon melatonine aan. In het donkere jaargetijde is blootstelling aan daglicht dus extra belangrijk.
7. Laat 's ochtends het licht binnen
Licht stimuleert de aanmaak van dopamine, waardoor je meer energie krijgt. Kunstmatig licht helpt niet, je hebt zonlicht nodig. Doe dus zo snel mogelijk de gordijnen open. Een ochtendwandeling helpt ook bijzonder goed.
Bron: Gezondheidsnet.nl