Laat het (weer) smaken

23/01/19 om 21:00 - Bijgewerkt op 09/02/19 om 06:48
Uit Plusmagazine van 24/01/19

Wat als je smaak je in de steek laat? Een frequent maar miskend fenomeen, waarvoor volop wordt gezocht naar manieren om het weer te laten bruisen op je bord.

Laat het smaken! We wensen het onze tafelgenoten dagelijks toe. Want smaak zorgt ervoor dat we van eten en drinken genieten. De sensatie ontstaat wanneer voedsel in je mond een chemische reactie aangaat met de duizenden smaakpapillen verspreid over je tong en keel. Maar smaak is complexer dan wat zich bij elke hap op je tong afspeelt, weet dr. Sanne Boesveldt (hoofddocent, Wageningen University, Nederland en wetenschapper aan het Reuk- en Smaakcentrum, Ziekenhuis Gelderse Vallei). "Je tong staat maar voor een klein deel van je smaakwaarneming in. Je smaakpapillen bestaan uit groepjes cellen die het smaaksignaal aan je hersenen doorgeven. Ze onderscheiden de vijf basissmaken als die opgelost zitten in speeksel: zout, zuur, bitter, zoet en umami (hartig). Maar het overgrote deel van je smaakbeleving gebeurt via je reukvermogen. Wat koffie als koffie doet smaken, komt door wat je gelijktijdig ruikt. Drink maar eens koffie met je neus dichtgeknepen: wat je dan proeft, is vooral bitter. Bij een verstopte neus ervaar je pas goed het effect van ruiken. Heel vaak is een verstoorde smaak het gevolg van een reukprobleem", legt dr. Sanne Boesveldt uit.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 2 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Plus Magazine-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Plus Magazine

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee