© iStock

Kruiden niet zonder gevaar voor kankerpatiënten

Een nieuwe studie, uitgevoerd in het Midden-Oosten, toont aan dat bepaalde kruiden en specerijen, zoals brandnetel , look en kurkuma, die regelmatig gebruikt worden om de algemene gezondheid een boost te geven, een negatieve invloed kunnen hebben op chemotherapie.

In het tijdschrift Cancer publiceerde het team van Prof. Eran Ben-Arye (Haifa, Israel) een studie over het gebruik van kruiden en specerijen door patiënten die een chemotherapie ondergaan ter behandeling van kanker. Kruidengeneeskunde is in het Midden-Oosten zeer populair. Van de 339 zorgverleners die aan de studie deelnamen, gaf 57% aan patiënten te behandelen die minstens één kruidengeneesmiddel gebruikten tijdens de chemotherapie.

Prof. Ben-Arye: “In de meeste gevallen trachten de patiënten het beste van twee werelden te combineren. Ze zien kruidengeneeskunde niet als een alternatief voor de moderne oncologische behandeling. Ze gebruiken de kruiden eerder om hun levenskwaliteit te verbeteren en de gevolgen van hun behandeling draaglijker te maken. “

Invloed op chemotherapie

Brandnetel, knoflook, zwarte komijn en kurkuma behoren tot de meest gebruikte kruiden. Helaas houden 29 van de 44 meest populaire kruidengeneesmiddelen één of meer gezondheidsrisico’s voor patiënten die een kankerbehandeling ondergaan.

15 courante kruiden kunnen interacties geven met de toegediende geneesmiddelen. 18 kruiden kunnen rechtstreeks toxische effecten hebben en van 7 blijkt uit onderzoek dat ze de respons op chemotherapie verhogen.

Zo kan kurkuma de toxische effecten van bepaalde chemotherapieën verhogen, terwijl ginkgo biloba en groene thee de kans op bloedingen bij sommige kankerpatiënten zouden vergroten. Zwarte komijn en kurkuma behoren tot de kruiden die de doeltreffendheid van de chemotherapie zouden beïnvloeden.

Potential risks associated with traditional herbal medicine use in cancer care: A study of Middle Eastern oncology health care professionals; Cancer Volume 122, Issue 4, pages 598-610, February 15, 2016

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content