Kookboek over ‘kweekvlees’

Een jaar geleden stelde de Nederlandse onderzoeker Mark Post de eerste hamburger voor die gekweekt was in een labo. Het onderzoek naar dit zogeheten ‘kweekvlees’ loopt nog volop. Een team van Nederlandse ingenieurs, koks en designers speelt daarop in door alvast een kookboek voor kweekvlees te lanceren. Gaat het met onze eetcultuur echt die richting uit?

Smullen we over afzienbare tijd geen hamburger meer uit de wei maar een dierloze variant die volledig in vitro tot stand kwam? Het antwoord daarop is voorlopig onzeker maar wat vast staat is dat de wetenschap deze piste wel degelijk aan het exploreren is. Met dit bijzondere kookboek, willen wetenschappers en koks de discussie alvast aanzwengelen.

Kweekvlees kan je nog niet meteen in de supermarkt om de hoek vinden. Het verwijst immers naar voedsel dat wordt geproduceerd door dierlijke cellen in een bioreactor op te kweken tot een stukje vlees. Onderzoekers willen daarmee inspelen op de veeteelt die niet langer zal kunnen voldoen aan de sterk stijgende vraag naar vlees wereldwijd. Er is nood aan een meer duurzame variant, luidt de redenering hierachter.

De meeste mensen beginnen nochtans niet spontaan te watertanden bij het vooruitzicht om een stukje kweekvlees achter de kiezen te stoppen. De argwaan is groot. Met dit Kweekvlees Kookboek, willen de initiatiefnemers uitzoeken wat de culinaire mogelijkheden kunnen zijn van dit compleet nieuwe voedingsmiddel. Naast het nabootsen van bestaande vleeswaren zoals worsten, hamburgers of steak zou dit in vitro vlees immers ook eigen gastronomische mogelijkheden kunnen hebben.

Dit nieuwe en vooral experimentele kookboek bevat dan ook nauwelijks gerechten die je meteen kan klaarmaken. Verwacht je vooral aan speculatieve recepten. Zowel innovatieve als ronduit vreemde recepten passeren de revue zoals gebreide biefstuk, tovervleesballen voor kinderen, transparante vleessushi tot ijsjes van kweekvlees op basis van stamcellen van een ijsbeer.

www.kweekvleeskookboek.nl

Partner Content