Waarom een nieuw model?

Er is in Vlaanderen de laatste jaren een steeds grotere interesse in gezonde voeding en beweging. Initiatieven zoals 'Start to run' en bepaalde kookhypes speelden daarbij een belangrijke rol.

Samen met deze interesse neemt echter ook de verwarring toe rond wat er nu écht gezond is en wat niet. Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) wil op die vraag een duidelijk antwoord bieden. De huidige actieve voedingsdriehoek doet dat immers maar gedeeltelijk. Het huidige model, dat bedoeld was als educatieve tool voor gezondheidsprofessionals, is vrij complex en houdt te weinig rekening met de dagdagelijkse realiteit. Het model geeft, zoals vergelijkbare modellen in het buitenland, een 'ideale wereld' weer, die voor veel mensen niet meteen haalbaar is. Bovendien vereist de huidige driehoek nog bijkomende uitleg van een diëtist of een arts om concrete vragen rond voeding en beweging te beantwoorden.

Daarom werkt het VIGeZ momenteel aan een nieuw model rond voeding en beweging dat rechtstreeks gericht is op het brede publiek. Het is de bedoeling om via het model haalbare en praktische adviezen te geven die elke Vlaming kan helpen om gezonder te leven.

En de voedingsaanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad?

De Hoge Gezondheidsraad heeft in september haar nieuwe voedingsaanbevelingen voorgesteld. Deze aanbevelingen zijn gebaseerd op recent toonaangevend wetenschappelijk onderzoek. De nieuwe aanbevelingen liggen volledig in lijn met de aanbevelingen die vandaag al in de huidige actieve voedingsdriehoek terug te vinden zijn. Professionals die met voeding en beweging bezig zijn kunnen dit model dus zonder aanpassing verder blijven gebruiken.

De aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad zijn nu op het niveau van voedingsstoffen geformuleerd: zo legt de Raad bijvoorbeeld vast hoeveel gram vetten of milligram vitamine D we dagelijks nodig hebben. Tegen 2018 plant de Raad die te vertalen naar concrete hoeveelheden van voedingsmiddelen zoals groenten en fruit, graanproducten, vlees et cetera.

Het VIGeZ wil de theoretische aanbevelingen van onder andere de Hoge Gezondheidsraad tegen 2017 omzetten in haalbare en praktische adviezen die iedereen zonder extra uitleg van een professional kan toepassen.

Er is in Vlaanderen de laatste jaren een steeds grotere interesse in gezonde voeding en beweging. Initiatieven zoals 'Start to run' en bepaalde kookhypes speelden daarbij een belangrijke rol. Samen met deze interesse neemt echter ook de verwarring toe rond wat er nu écht gezond is en wat niet. Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) wil op die vraag een duidelijk antwoord bieden. De huidige actieve voedingsdriehoek doet dat immers maar gedeeltelijk. Het huidige model, dat bedoeld was als educatieve tool voor gezondheidsprofessionals, is vrij complex en houdt te weinig rekening met de dagdagelijkse realiteit. Het model geeft, zoals vergelijkbare modellen in het buitenland, een 'ideale wereld' weer, die voor veel mensen niet meteen haalbaar is. Bovendien vereist de huidige driehoek nog bijkomende uitleg van een diëtist of een arts om concrete vragen rond voeding en beweging te beantwoorden. Daarom werkt het VIGeZ momenteel aan een nieuw model rond voeding en beweging dat rechtstreeks gericht is op het brede publiek. Het is de bedoeling om via het model haalbare en praktische adviezen te geven die elke Vlaming kan helpen om gezonder te leven. De Hoge Gezondheidsraad heeft in september haar nieuwe voedingsaanbevelingen voorgesteld. Deze aanbevelingen zijn gebaseerd op recent toonaangevend wetenschappelijk onderzoek. De nieuwe aanbevelingen liggen volledig in lijn met de aanbevelingen die vandaag al in de huidige actieve voedingsdriehoek terug te vinden zijn. Professionals die met voeding en beweging bezig zijn kunnen dit model dus zonder aanpassing verder blijven gebruiken. De aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad zijn nu op het niveau van voedingsstoffen geformuleerd: zo legt de Raad bijvoorbeeld vast hoeveel gram vetten of milligram vitamine D we dagelijks nodig hebben. Tegen 2018 plant de Raad die te vertalen naar concrete hoeveelheden van voedingsmiddelen zoals groenten en fruit, graanproducten, vlees et cetera. Het VIGeZ wil de theoretische aanbevelingen van onder andere de Hoge Gezondheidsraad tegen 2017 omzetten in haalbare en praktische adviezen die iedereen zonder extra uitleg van een professional kan toepassen.