Momenteel zwemmen vooral de blauwe haarkwal en de oorkwal rond aan de Belgische Oostkust. De eerste soort veroorzaakt een branderig gevoel, vergelijkbaar met het gevoel bij aanraking met een brandnetel. De oorkwal netelt in principe niet.

De blauwe haarkwal, Wikipedia
De blauwe haarkwal © Wikipedia
De oorkwal, Wikipedia
De oorkwal © Wikipedia

Kompaskwallen

Maar nu komt het kompaskwallenseizoen eraan, waarschuwt de gemeente Knokke-Heist op haar website. Die soort is te herkennen aan een bruine hoedrand en (vaak) 16 bruine strepen op de hoed. De kompaskwal is de vervelendste kwallensoort in Belgische wateren, omdat contact met de tentakels erg pijnlijk kan zijn. Een aanraking met het dier veroorzaakt een branderig gevoel, jeuk en strepen op de huid. Er kunnen ook kleine blaasjes op de huid komen. De huidletsels verdwijnen normaal gezien na een paar uur.

Wie door een kompaskwal gestoken wordt, dompelt het lichaamsdeel best zeker 30 seconden lang onder in azijn, om de aangetaste zone daarna te ontsmetten. Als de pijn aanhoudt of de zone tekenen vertoont van een ernstige ontsteking, moet men een arts raadplegen.

Momenteel zwemmen vooral de blauwe haarkwal en de oorkwal rond aan de Belgische Oostkust. De eerste soort veroorzaakt een branderig gevoel, vergelijkbaar met het gevoel bij aanraking met een brandnetel. De oorkwal netelt in principe niet.Maar nu komt het kompaskwallenseizoen eraan, waarschuwt de gemeente Knokke-Heist op haar website. Die soort is te herkennen aan een bruine hoedrand en (vaak) 16 bruine strepen op de hoed. De kompaskwal is de vervelendste kwallensoort in Belgische wateren, omdat contact met de tentakels erg pijnlijk kan zijn. Een aanraking met het dier veroorzaakt een branderig gevoel, jeuk en strepen op de huid. Er kunnen ook kleine blaasjes op de huid komen. De huidletsels verdwijnen normaal gezien na een paar uur.Wie door een kompaskwal gestoken wordt, dompelt het lichaamsdeel best zeker 30 seconden lang onder in azijn, om de aangetaste zone daarna te ontsmetten. Als de pijn aanhoudt of de zone tekenen vertoont van een ernstige ontsteking, moet men een arts raadplegen.