Ken jij het verschil tussen fitness en fatness?

Lichaamsgewicht bepaalt mee of je bepaalde gezondheidsrisico’s loopt. Maar het ene overgewicht is het andere niet. Om je risico correcter in te schatten is het belangrijk om naar de verschillende componenten van overgewicht te kijken.

“Overgewicht wordt te vaak automatisch gelinkt aan een gebrek aan fysieke conditie. Het ene sluit het andere nochtans niet uit. Maak een onderscheid tussen fatness (gewicht) en fitness (conditie). De twee komen weliswaar vaak samen voor maar zeker niet in alle gevallen”, vertelt cardioloog dr. Ernst Rietzschel (UZ Gent)

Ook zwaardere mensen kunnen best veel sporten of actief zijn en hierdoor fit blijven, ondanks hun overgewicht. Hierdoor verlagen ze hun risico op hart- en vaatlijden ondanks hun te hoge gewicht. Aan de andere kant kan iemand met een normaal of laag lichaamsgewicht die een compleet sedentair leven leidt toch over een erg povere conditie beschikken. Zelfs mensen met een voorbeeldige body mass index (BMI) kunnen door hun gebrek aan fitheid toch een verhoogde kans lopen op hartkwalen.

Ook andere componenten spelen een rol. Zorgt het overgewicht bijvoorbeeld voor een verstoord metabolisme of niet? Ben je hierdoor minder fit? Gaat de ‘fatness’ gepaard met buikvet of zit het overtollige gewicht eerder rond heupen en benen?

Gelijk risico

Uit onderzoeken blijkt zelfs dat wie obees is maar nog wel over een goede conditie beschikt een even groot risico loopt als een slanke persoon die nauwelijks beweegt. Actief blijven, zelfs bij overgewicht, is dus de boodschap. Slank én fit zijn, is natuurlijk nog beter.

Meer lezen over je risico’s op hart-en vaataandoeningen? Check ‘Het Grote cholesterolboek’, professor Ernst Rietzschel, uitgeverij Houtekiet, ? 19, 99 , isbn 9789089243386

Partner Content