© GETTY IMAGES

Je huid en de zon

Geen zaliger gevoel dan een streepje zon op je huid. Maar onbeschermd kunnen die stralen schade veroorzaken. Het is zoeken naar de ideale balans.

.

De juiste zonnecrème

“Ga voor een minerale crème met factor 50+. Die legt een beschermlaagje óp je huid, terwijl chemische filters in je huid dringen. Los daarvan smeren we slechts de helft tot een derde van wat zou moeten”, zegt dermatoloog Lauranne Pierret. “Met factor 50+ ben je voor 98% beschermd tegen schade door uvB-stralen als je die elke twee uur aanbrengt.” De SPF-factor biedt bescherming tegen uvB-stralen, die op korte termijn schade zoals zonnebrand veroorzaken en op lange termijn o.a. huidkanker. Bij uvA is er vooral aging-schade, met op lange termijn huidveroudering, pigmentvlekken, rimpels en ook huidkanker. UvA heeft een impact op je onderste huidlagen.” Koop dus zonnecrème met een omcirkeld uvA-label. Dan ben je voldoende beschermd.

Vitamine D

Maakt onze huid nog voldoende vita- mine D aan onder een laag zonnecrème? Dr. Pierret: “Je hebt uvB- stralen nodig voor vitamine D-synthese. Maar dagelijks zonnecrème gebruiken, zelfs factor 50+, verhindert dat proces niet. Dat komt omdat we niet perfect smeren en een kleine blootstelling aan de zon volstaat om aan je dagdosis vitamine D te komen. Amper 7% van je lichaam – bv. je armen – op een zonnige zomer-dag 10 minuten aan uvB-stralen blootstellen is al voldoende. Donkerdere huidtypes hebben iets meer tijd nodig.”

Zonneallergie

Een op de tien mensen heeft last van zonneallergie, met rode en vaak jeukende huiduitslag. “Voor deze groep zijn er aangepaste zonnecrèmes, die een zeer hoge bescherming bieden tegen uvA én uvB. Pak het preventief aan: bescherm je huid en stel hem zeer geleidelijk bloot aan de zon of vraag je dermatoloog om lichttherapie onder begeleiding. Dat zorgt voor desensibilisatie. Ook voedingssupplementen, zoals bètacaroteen of varenextract, geven bij sommige mensen goede resultaten, al ontbreekt sterk wetenschappelijk bewijs hiervoor.”

Zweten

Zweet kan voor huidirritatie zorgen. Vooral huidplooien – lies, oksel, knieholte – zijn kwetsbaar omdat warmte en zweet er door een tekort aan ventilatie niet weg kunnen. Zweetkliertjes kunnen verstopt raken en voor vochtblaasjes of kleine rode bultjes zorgen, die jeuken en kunnen ontsteken. “Overmatig wassen helpt niet. Breng droge compressen aan om het vocht op te vangen of koude om je huid af te koelen. Of gebruik talkpoeder. Trek bezwete kleding meteen uit en ga voor iets luchtig. Soms gaat zweetuitslag gepaard met een bacteriële of schimmelinfectie die een aparte behandeling vraagt. Een deodorant kan preventief helpen omdat die je zweetklieren minder actief maakt. Bij overmatig zweten zijn deo’s met een hoger aluminiumchloridegehalte aanbevolen. Maar gebruik nooit deo op een geïrriteerde huid.”

Huiduitslag door schurende dijen kan je vermijden door kleding te dragen die huid-op-huidcontact voorkomt. “Ben je hier erg gevoelig voor, gebruik dan bij het douchen twee keer per week ook antiseptische zeep en spoel je goed af.”

Chronische huidaandoeningen

Zonlicht onderdrukt het immuunsysteem in de huid. Bij een overactief immuunsysteem, zoals bij psoriasis, werkt de zon als een corticosteroïde zalf. Maar zon niet onbeschermd en ga buiten tijdens de daluren. Ook de bacterie die acné veroorzaakt wordt door uv-stralen verjaagd. “Jammer genoeg gaat het om een pseudo-effect en keert de acné na de zomer nog sterker terug.”

Partner Content