© BELGAIMAGE

Is spinazie echt een ijzerbom?

Spinazie, een ijzerbommetje? Het is een mythe die, met dank aan Popeye, wijdverbreid raakte, maar niet klopt!

In vergelijking met andere groenten bevat spinazie niet buitengewoon veel ijzer. Bovendien gaat het om plantaardig ijzer – nonheemijzer – en dat wordt door ons lichaam minder goed opgenomen dan ijzer van dierlijke oorsprong. Dat neemt niet weg dat spinazie een erg interessante groente blijft. Vooral gekookt, gestoofd of gestoomd, want dan is de hoeveelheid nutriënten optimaal. Zo is spinazie bijvoorbeeld een prima bron van bètacaroteen – een voorloper van vitamine A en tevens een antioxidant. Waarom spinazie dan niet oranje is, zoals wortels of zoete aardappelen? Gewoon omdat de blaadjes ook bijzonder veel donkergroen chlorofyl bevatten, een stof die grotendeels is opgebouwd uit magnesium.

Hoe bewaren?

Heb je na de maaltijd nog gekookte, gestoomde of gestoofde spinazie over, dan moet je enkele voorzorgsmaatregelen nemen als je de restjes wil bewaren en later opnieuw wil opwarmen. Want in dat geval wordt een deel van de (ongevaarlijke) nitraten, die van nature in de blaadjes aanwezig zijn, namelijk omgezet in nitrieten. Uit die nitrieten kunnen, onder invloed van bacteriën, kankerverwekkende nitrosaminen ontstaan. Wil je de restjes van een bereiding op basis van spinazie toch opeten, koel ze dan zo snel mogelijk af (laat ze zeker niet staan bij kamertemperatuur), bewaar ze hooguit twee dagen en warm ze voldoende lang en heet op (zorg dat de temperatuur snel boven de 70°C stijgt) om zoveel mogelijk bacteriën te doden. Baby’s geef je best geen opgewarmde spinazie: dat kan tot vergiftigingsverschijnselen leiden (blauwebabysyndroom) omdat hun lichaampje nog niet in staat is de nitrieten op te nemen.

Is spinazie echt een ijzerbom?
© GETTYIMAGES

VERS OF DIEPVRIES?

Spinazie is een erg fragiele groente: de kwaliteit van de nutriënten gaat zeer snel achteruit. Diepvriesspinazie heeft het voordeel dat ze meteen na de oogst wordt behandeld, waardoor de nutriënten optimaal bewaard blijven. Koop diepvriesspinazie wel natuur, want spinaziebereidingen bevatten vaak veel vet en/of zout. Toch liever verse spinazie? Spoel spinazie uit zakjes altijd overvloedig met water, want vaak is ze behandeld met chloor. Een behandeling die volgens een studie uit 2015 trouwens niet altijd kan voorkomen dat de blaadjes ziekmakende bacteriën (zoals E. coli) bevatten. Vandaar dat het extra belangrijk is om spinazie goed te wassen als je ze rauw wil eten.

Met dank aan Serge Pieters, professor dieetleer, Institut Paul Lambin

Partner Content