© getty images

Is honing beter dan suiker?

Je hoort en leest het vaak: honing is gezond en de beste optie om gebak en drankjes te zoeten. Maar klopt dat ook?

Gebruik beperken

In almaar meer trendy recepten krijg je de raad om geraffineerde suiker te vervangen door honing. Op zich geen slechte zet. Wat niet betekent dat je honing kan beschouwen als een gezond voedingsmiddel, waar je zonder nadenken zoveel van mag eten als je maar wil. Want met niet minder dan 300 kcal per 100 g blijft honing nog altijd een snelle suiker, net zoals biet- of rietsuiker. Volgens de officiële aanbevelingen valt honing dus onder de categorie van voedingsmiddelen waarvan je het gebruik moet beperken.

Toch tal van voordelen

We willen hiermee echter niet gezegd hebben dat honing en sucrose – ook sacharose genoemd – precies hetzelfde zijn: de zoetkracht van honing ligt hoger dan die van suiker, waardoor je er verhoudingsgewijs minder van nodig hebt om een bereiding even zoet te krijgen. Hoewel honing grotendeels uit glucose en fructose bestaat, bevat hij ook suikers die de mens niet kan verteren, maar die wel fungeren als probiotica en dus erg goed zijn voor je darmflora. Honing levert ook diverse nutriënten aan. Iets wat niet geldt voor suiker, dat een geraffineerd product is dat voor de volle 100% uit sucrose bestaat en dus enkel lege calorieën aanbrengt.

Ga voor donker en variatie

De interessante nutriënten in honing zijn kalium, vitamine C en vitaminen uit de B-groep, onder andere. Maar ook flavonoïden en polyfenolen met antioxiderende eigenschappen. Hoeveel precies en in welke samenstelling hangt deels af van het soort bloemen waarop de bijen zijn geland. Je doet er dus goed aan af te wisselen. Hoe donkerder de honing, hoe meer interessante stoffen erin zitten. Toch blijft het gehalte aan antioxidanten, vitaminen en mineralen in honing al bij al beperkt, zeker omdat je er maar een geringe hoeveelheid van mag gebruiken. Maar het blijft een goed idee om bij keelpijn wat honing onder een warme drank te roeren, want inmiddels staat wel vast dat honing een licht antibacteriële werking heeft. Niet genoeg om je te genezen, wel voldoende om de pijn te verzachten.

Met dank aan Serge Pieters, professor dieetleer aan de Haute-Ecole Léonard de Vinci.

Partner Content