De helft van hen is ervan overtuigd dat ook de patiënt zelf of de familie dat vindt. "Niet alleen het lijden van de patiënt wordt onnodig verlengd, te vergaande zorg verhoogt ook het risico op extra moeilijke rouwverwerking bij de naasten en op burn-out bij zorgverleners", zegt Benoit.

"Het gaat om een verlamming van het beslissingsproces", verklaart hij de cijfers. "Het is zeker niet de bedoeling om iemand de kans op herstel te ontnemen. Maar soms moet de arts samen met de patiënt, de familie en het zorgteam vroeger beslissen om niet verder te behandelen en te kijken naar het comfort van de patiënt."

De helft van hen is ervan overtuigd dat ook de patiënt zelf of de familie dat vindt. "Niet alleen het lijden van de patiënt wordt onnodig verlengd, te vergaande zorg verhoogt ook het risico op extra moeilijke rouwverwerking bij de naasten en op burn-out bij zorgverleners", zegt Benoit."Het gaat om een verlamming van het beslissingsproces", verklaart hij de cijfers. "Het is zeker niet de bedoeling om iemand de kans op herstel te ontnemen. Maar soms moet de arts samen met de patiënt, de familie en het zorgteam vroeger beslissen om niet verder te behandelen en te kijken naar het comfort van de patiënt."