Een nagel waarvan de rand of de punt in de nagelplooi drukt en pijnklachten geeft, vormt de eerste fase van een ingegroeide teennagel. Je voelt een irritatieplek en langzaam ontstaat er pijn. In de volgende fase dringt de nagelpunt in je huid.

Dat kan veel pijn en een uitgebreide ontsteking veroorzaken. Dat resulteert in een rode plek waar pus en bloed uit kan komen. Een ingegroeide teennagel komt het vaakst voor bij je grote teen. Maar het kan bij al je nagels voorkomen.

Verkeerd knippen

Een onderhuids ingegroeide nagel ontstaat door het verkeerd afknippen van de nagel. Als je de hoekjes van de nagel knipt, groeit de rand van de nagel onder het zachte weefsel. Daar veroorzaakt hij irritatie. Een andere vaak voorkomende manier van ingroeien is hypertrofie. De buitenste nagelplooi wordt dikker door een ontsteking die diep onder het zachte weefsel zit. Als je van jezelf nagels met een bolle vorm hebt, heb je ook meer kans op een ingegroeide nagel. Vooral als je een grote teen met een bolle nagel hebt.

Ook dit helpt niet:

- De verkeerde schoenen, bijvoorbeeld te smal of te klein
- Je nagels schuin afknippen
- Een klap of stoot tegen je tenen
- Zweetvoeten, waardoor de huid weker is
- Een afwijkende vorm van de nagel

Een ingegroeide nagel behandelen

Een ingegroeide nagel kan door de pedicure behandeld worden. Heb je een ontsteking, ga dan naar je huisarts. Om de pijn en roodheid te verminderen, kun je een voetbad met zeezout nemen en de pijnlijke plek met Betadine druppelen. Een huis-, tuin- en keukenmethode is een voetenbadje met bleek of biotex. Kijk wel uit, want deze stoffen zijn behoorlijk agressief.

In ernstige gevallen moet je voor poliklinische behandeling naar het ziekenhuis. Als dat nodig is, zal je huisarts je doorverwijzen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je wortel permanent moet worden versmald, of als de nagel verwijderd moet worden.

Een ingegroeide nagel voorkomen

Je nagels regelmatig recht afknippen verkleint de kans op ingroeiende nagels. Neem ze onder handen als je net in bad of onder de douche bent geweest. Je nagels hebben dan een hoger vochtgehalte waardoor ze minder kwetsbaar zijn. Knip ze vooral niet te kort en bijt of scheur ze niet af. Dan kunnen ze namelijk inscheuren en gemakkelijk ingroeien.

Een nagel waarvan de rand of de punt in de nagelplooi drukt en pijnklachten geeft, vormt de eerste fase van een ingegroeide teennagel. Je voelt een irritatieplek en langzaam ontstaat er pijn. In de volgende fase dringt de nagelpunt in je huid. Dat kan veel pijn en een uitgebreide ontsteking veroorzaken. Dat resulteert in een rode plek waar pus en bloed uit kan komen. Een ingegroeide teennagel komt het vaakst voor bij je grote teen. Maar het kan bij al je nagels voorkomen.Een onderhuids ingegroeide nagel ontstaat door het verkeerd afknippen van de nagel. Als je de hoekjes van de nagel knipt, groeit de rand van de nagel onder het zachte weefsel. Daar veroorzaakt hij irritatie. Een andere vaak voorkomende manier van ingroeien is hypertrofie. De buitenste nagelplooi wordt dikker door een ontsteking die diep onder het zachte weefsel zit. Als je van jezelf nagels met een bolle vorm hebt, heb je ook meer kans op een ingegroeide nagel. Vooral als je een grote teen met een bolle nagel hebt. Ook dit helpt niet:- De verkeerde schoenen, bijvoorbeeld te smal of te klein - Je nagels schuin afknippen- Een klap of stoot tegen je tenen- Zweetvoeten, waardoor de huid weker is- Een afwijkende vorm van de nagelEen ingegroeide nagel kan door de pedicure behandeld worden. Heb je een ontsteking, ga dan naar je huisarts. Om de pijn en roodheid te verminderen, kun je een voetbad met zeezout nemen en de pijnlijke plek met Betadine druppelen. Een huis-, tuin- en keukenmethode is een voetenbadje met bleek of biotex. Kijk wel uit, want deze stoffen zijn behoorlijk agressief.In ernstige gevallen moet je voor poliklinische behandeling naar het ziekenhuis. Als dat nodig is, zal je huisarts je doorverwijzen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je wortel permanent moet worden versmald, of als de nagel verwijderd moet worden.Je nagels regelmatig recht afknippen verkleint de kans op ingroeiende nagels. Neem ze onder handen als je net in bad of onder de douche bent geweest. Je nagels hebben dan een hoger vochtgehalte waardoor ze minder kwetsbaar zijn. Knip ze vooral niet te kort en bijt of scheur ze niet af. Dan kunnen ze namelijk inscheuren en gemakkelijk ingroeien.