De Europese patiëntenorganisatie voor mensen met inflammatoire darmziekten (European Federation of Crohn's & Ulcerative Colitis Associations - EFCCA) ijvert vooral om meer bekendheid te geven aan de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Wereldwijd lijden immers 5 miljoen mensen aan deze aandoeningen waarvan 2,2 miljoen in Europa en 15.000 in België. In ons land worden jaarlijks 500 nieuwe gevallen vastgesteld.

Ter gelegenheid van de Werelddag voor inflammatoire darmaandoeningen (IBD) die op 19 mei plaatsvond, stelde Marco Greco, de voorzitter van de EFCCA, de eerste resultaten bekend van de recentelijk gehouden IMPACT studie.

Deze studie heeft in kaart gebracht hoe IBD de levenskwaliteit van patiënten beïnvloed op sociaal, academisch en professioneel vlak. De resultaten van de IMPACT-studie zijn alarmerend; meer dan 66% van de respondenten geeft aan dat IBD een negatieve impact heeft gehad op hun carrière, groeimogelijkheden en inkomen.

Nog enkele opvallende cijfers:

 • 48% beweert als gevolg van IBD reeds zijn job te zijn verloren
 • 56% voelt zich er heel slecht bij door de ziekte af en toe arbeidsongeschikt te zijn
 • 26% heeft dan ook reeds klachten of roddels van collega's opgevangen
 • een op drie respondenten geeft aan dat IBD hen ervan weerhouden heeft om intieme relaties aan te gaan
 • 22% laat weten dat IBD de reden is geweest om een intieme relatie te beëindigen
 • 65% maakt zich voortdurend zorgen of er wel steeds een toilet in de buurt beschikbaar zal zijn, wanneer ze dat nodig hebben

Wat is een inflammatoire darmziekte?

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa worden samen omschreven als inflammatoire darmziekten (afgekort IBD van het Engelse Inflammatory bowel diseases). Het gaat om chronische, niet-infectieuze ontstekingen van het spijsverteringssysteem. IBD mag niet verward worden met het prikkelbare darmsyndroom, dat soms gelijkaardige klachten geeft. Colitis ulcerosa beperkt zicht tot aantasting van het colon en/of het rectum, terwijl de ziekte van Crohn alle delen van het maag-darmkanaal kan aantasten. Colitis ulcerosa komt dubbel zo vaak voor als de ziekte van Crohn. De oorzaak van de ziekten is niet gekend.

Wat zijn de symptomen?

De voornaamste symptomen voor beide aandoeningen kunnen zijn:

 • buikpijn
 • diarree
 • verlies van eetlust
 • vermoeidheid
 • gewichtsverlies
 • koorts

Beide aandoeningen kunnen ook gepaard gaan met een hele waaier van klachten buiten het spijsverteringskanaal, meer bepaald ter hoogte van de gewrichten, de ogen en de huid.

De ziekte evolueert met ups en downs.

De diagnose

Bij de meeste patiënten wordt de diagnose gesteld tussen 10 en 40 jaar, maar de ziekte kan op elke leeftijd de kop opsteken. De diagnose is meestal gebaseerd op een endoscopisch onderzoek van de darm, waarbij weefselstalen worden genomen van de ontstekingsletsels.

Behandeling

De meeste patiënten worden behandeld met ontstekingsremmers (bijv. 5-ASA en steroïden) of medicatie die het immuunsysteem onderdrukt zoals azathioprine. In sommige gevallen worden antibiotica of biologische geneesmiddelen (zoals anti-TNF alfa) voorgeschreven.

In sommige gevallen is een heelkundige ingreep noodzakelijk door de mogelijke vorming van fistels en vernauwingen in de darmen.

De Europese patiëntenorganisatie voor mensen met inflammatoire darmziekten (European Federation of Crohn's & Ulcerative Colitis Associations - EFCCA) ijvert vooral om meer bekendheid te geven aan de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Wereldwijd lijden immers 5 miljoen mensen aan deze aandoeningen waarvan 2,2 miljoen in Europa en 15.000 in België. In ons land worden jaarlijks 500 nieuwe gevallen vastgesteld.Ter gelegenheid van de Werelddag voor inflammatoire darmaandoeningen (IBD) die op 19 mei plaatsvond, stelde Marco Greco, de voorzitter van de EFCCA, de eerste resultaten bekend van de recentelijk gehouden IMPACT studie. Deze studie heeft in kaart gebracht hoe IBD de levenskwaliteit van patiënten beïnvloed op sociaal, academisch en professioneel vlak. De resultaten van de IMPACT-studie zijn alarmerend; meer dan 66% van de respondenten geeft aan dat IBD een negatieve impact heeft gehad op hun carrière, groeimogelijkheden en inkomen. Nog enkele opvallende cijfers:De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa worden samen omschreven als inflammatoire darmziekten (afgekort IBD van het Engelse Inflammatory bowel diseases). Het gaat om chronische, niet-infectieuze ontstekingen van het spijsverteringssysteem. IBD mag niet verward worden met het prikkelbare darmsyndroom, dat soms gelijkaardige klachten geeft. Colitis ulcerosa beperkt zicht tot aantasting van het colon en/of het rectum, terwijl de ziekte van Crohn alle delen van het maag-darmkanaal kan aantasten. Colitis ulcerosa komt dubbel zo vaak voor als de ziekte van Crohn. De oorzaak van de ziekten is niet gekend.De voornaamste symptomen voor beide aandoeningen kunnen zijn:Beide aandoeningen kunnen ook gepaard gaan met een hele waaier van klachten buiten het spijsverteringskanaal, meer bepaald ter hoogte van de gewrichten, de ogen en de huid.De ziekte evolueert met ups en downs.Bij de meeste patiënten wordt de diagnose gesteld tussen 10 en 40 jaar, maar de ziekte kan op elke leeftijd de kop opsteken. De diagnose is meestal gebaseerd op een endoscopisch onderzoek van de darm, waarbij weefselstalen worden genomen van de ontstekingsletsels.De meeste patiënten worden behandeld met ontstekingsremmers (bijv. 5-ASA en steroïden) of medicatie die het immuunsysteem onderdrukt zoals azathioprine. In sommige gevallen worden antibiotica of biologische geneesmiddelen (zoals anti-TNF alfa) voorgeschreven. In sommige gevallen is een heelkundige ingreep noodzakelijk door de mogelijke vorming van fistels en vernauwingen in de darmen.